Educației îi vor fi alocate 4,4 miliarde euro, domeniul sănătății va fi finanțat cu 3,4 miliarde euro, în transporturi vor fi alocate 9,5 miliarde euro, mediul va avea asigurată o finanțare de 6,8 miliarde euro, iar autoritățile locale vor avea pentru proiecte de dezvoltare finanțări însumând 4 miliarde euro, conform Planului Național de Relansare și Reziliență, discutat în primă lectură de Guvern.
Mecanismul de redresare și reziliență, în valoare de 672,5 miliarde de euro, a fost conceput pentru a ajuta țările Uniunii Europene să combată efectele pandemiei de COVID-19. Vor fi puse la dispoziție statelor membre 672,5 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi pentru a finanța măsuri naționale care atenuează consecințele economice și sociale ale pandemiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Se pot finanța prin PNRRR și proiecte conexe demarate la 1 februarie 2020 sau ulterior. Finanțarea va fi disponibilă timp de trei ani, iar guvernele Uniunii pot cere o prefinanțare de până la 13% pentru planurile lor de redresare și reziliență.
România are alocate 30,4 miliarde euro.
La acest moment, Guvernul va propune Comisiei Europene o alocare de 41,1 miliarde euro, reprezentând 141% din alocarea României, atât din granturi, cât și împrumuturi.
Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene. Inquam Photos / Octav Ganea
Cele peste 4,4 miliarde de euro din educație vor fi alocate pentru reforme, digitalizare, școală pentru toți. Prioritățile sunt reforma învățământului dual, digitalizarea, iar 2 miliarde sunt alocate pentru școli mai sigure și mai bine dotate.
Va fi derulat și un program național de reducere a abandonului școlar.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC MedLife a identificat 88 de cazuri noi cu tulpina britanică, din 94 de probe secvențiate: „Previziunile specialiștilor noștri s-au confirmat, tulpina britanică a substituit celelalte tulpini care circulau pe teritoriul României”Cele 3,4 miliarde de euro pentru sănătate au în vedere Fondul pentru spitale de 2,6 miliarde euro, reforma CNAS și digitalizarea relației medic-pacient, precum și creșterea accesului la servicii de prevenție, precum dotarea cabinetelor cu echipamente de bază, ca de pildă pentru screening - (2.000 cabinete).
Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene. Inquam Photos / Octav Ganea
La transporturi, propunerea care va fi transmisă Comisiei Europene este de 9,5 miliarde de euro, dintre care 4,5 miliarde euro pentru transport rutier și autostrăzi, iar 5 miliarde euro pentru transport feroviar și mobilitate urbană.
La mediu, cele 6,8 miliarde de euro au în vedere sistemul național de gestionare a apei, împădurirea și protejarea biodiversității, managementul deșeurilor, colectarea selectivă și economia circulară.
CITEȘTE ȘI Guvernul limitează participarea la licitații a unor firme din afara UE sau cu care România nu are acorduri comerciale. China blocată, nu și SUA, Japonia, Canada, TurciaPentru autoritățile locale, cele 4 miliarde de euro vor viza pentru nevoile specifice ale localităților.
Planul Național de Relansare și Reziliență poate fi consultat AICI