DOCUMENT Doar 25 din 142 companii de stat au selectat administratori conform guvernanței corporative. De la 1 august, majoritatea pot rămâne fără conducere

DOCUMENT Doar 25 din 142 companii de stat au selectat administratori conform guvernanței corporative. De la 1 august, majoritatea pot rămâne fără conducere
scris 23 mai 2024

Din totalul de 142 de companii publice de la nivel central, cărora li se aplică prevederile legale privind guvernanța corporativă, doar pentru 25 de entități a fost finalizată procedura de selecție, iar pentru 110 societăți Consiliul de Administrație este format din administratori provizorii, contrar așteptărilor OCDE și angajamentelor asumate de Guvern, relevă un document oficial analizat de Profit.ro. Restul de 7 companii sunt exceptate.

De ce este important: În procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), la care România speră să adere în 2026, consolidarea guvernanței corporative reprezintă unul dintre principalele domenii identificate în cuprinsul Foii de Parcurs pentru România, ce urmărește alinierea legislației, politicilor și practicilor interne cu cele ale OCDE.

Urmărește-ne și pe Google News

Condiționat de acceptarea cererii pentru a treia plată din PNRR, premierul Ciolacu a propus reprezentanților Comisiei Europene externalizarea procesului de selecție a managerilor companiilor de stat. Prim-ministrul a sugerat ca BERD să desemneze o firmă care să organizeze această selecție, după ce Comisia a condiționat în recentele discuții cu Guvernul întârzierea implementării managementului corporativ la societățile de stat și plafonul ridicat la microîntreprinderi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul cedează la proteste și vine cu noi recompense, exact în lunile cu alegeri - Majorări salariale de 10% pentru bugetarii din cultură, funcționarii de la Guvern și Parlament, cât și pentru aleși locali. Decont pentru protecție la calculator CITEȘTE ȘI Guvernul cedează la proteste și vine cu noi recompense, exact în lunile cu alegeri - Majorări salariale de 10% pentru bugetarii din cultură, funcționarii de la Guvern și Parlament, cât și pentru aleși locali. Decont pentru protecție la calculator

O informare a Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), care are rolul de de monitorizare și control al implementării și respectării cerințelor de guvernanță corporativă la companiile publice, prezintă o situație la zi a respectării procesului de selecție a conducerilor acestor companii, potrivit OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă.

Potrivit documentului citat, din cele 142 companii publice de la nivel central care aplică prevederile OUG nr.109/2023:

a. la 25, procedura de selecție a administratorilor pentru un mandat de 4 ani a fost finalizată;

b. la 72, procedura de selecție a administratorilor pentru un mandat de 4 ani este în derulare;

c. la 38, nu s-a declanșat procedura de selecție a administratorilor; 

d. 7 sunt exceptate (sunt instituții de credit, bănci de dezvoltare ori au ca principal obiect de activitate administrarea bazei de materiale de reprezentare și protocol, fabricarea de monede și bilete de bancă sau întreprinderi publice pentru care s-a deschis procedura de prevenire a insolvenței și de insolvență).

VIDEO Ministru: Toate alimentele din import neprocesate, vândute ca materie primă, vor avea adaos comercial limitat. E concurență neloială, produse românești au adaos foarte mare, cele din import au adaos foarte mic CITEȘTE ȘI VIDEO Ministru: Toate alimentele din import neprocesate, vândute ca materie primă, vor avea adaos comercial limitat. E concurență neloială, produse românești au adaos foarte mare, cele din import au adaos foarte mic

În concluzie, din totalul de 142 de întreprinderi publice de la nivel central, cărora li se aplică prevederile legale privind guvernanța corporativă, doar la nivelul a 25 de întreprinderi publice s-a finalizat procedura de selecție, la restul de 110 întreprinderi publice Consiliul de administrație fiind format din administratori provizorii, contrar așteptărilor OCDE și angajamentelor asumate de Guvernul României”, arată sura citată.

AMEPIP atrage atenția că este necesară finalizarea cu celeritate a procedurilor de selecție și nominalizare a membrilor în consiliile de administrare/supraveghere, întrucât majoritatea societăților ce au declanșat procedurile de selecție în condițiile prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 722/2016, vor rămâne fără consilii de administrație/supraveghere și făra directori/ directorat, începând cu a doua parte a anului, respectiv 01.08.2024.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ O nouă formulă de calcul al salariului minim. Nivelul de 50% din salariul mediu va fi ”orientativ” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ O nouă formulă de calcul al salariului minim. Nivelul de 50% din salariul mediu va fi ”orientativ”

Potrivit legislației, încălcarea de către conducătorul autorităţii publice tutelare, de către preşedintele consiliului de administraţie sau de supraveghere a reglementărilor privind selecţia, nominalizarea şi numirea administratorilor permanenţi în termenul de 5 luni, respectiv de 7 luni constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, dacă fapta nu constituie infracţiune.

În cazul în care au fost constatate de către AMEPIP astfel de contravenţii, nu este permisă prelungirea numirii unui administrator provizoriu sau prelungirea mandatului celui existent pentru perioada de maximum 5 luni.

De asemenea, depășirea perioadei maxime de 12 luni de mandat provizoriu pentru o poziție de administrator constituie contravenție, dacă fapta nu constituie infracțiune, și se sancționează cu amendă pentru conducătorul autorităților publice tutelare. Mandatul administratorului provizoriu încetează de drept la împlinirea perioadei de 7 luni, dacă mandatul său provizoriu nu a fost prelungit, și în orice caz la expirarea celor 12 luni pentru interimatul aceleiași poziții. Autoritatea publică tutelară solicită adunării generale a acționarilor să constate încetarea mandatului, în condițiile legii.

Executorii judecătorești vor mai câștiga o pâine, recuperând unele datorii în locul ANAF și pe seama datornicului CITEȘTE ȘI Executorii judecătorești vor mai câștiga o pâine, recuperând unele datorii în locul ANAF și pe seama datornicului

Cele mai multe consilii de administrație cu administratori provizorii se află la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, inclusiv Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, cu 42 de societăți, Ministerul Transporturilor (22), Ministerul Energiei (17) și chiar Secretariatul General al Guvernului (5).

Stadiul procedurilor de selecție a administratorilor, pe ministere, AICI

 

viewscnt
Afla mai multe despre
companii
stat
administratori
selectie
guvernanta
corporativă
amepip
guvern
ocde