DECIZIE Străinul căsătorit cu un român va putea obține cetățenia română chiar dacă ambii locuiesc în străinătate

DECIZIE Străinul căsătorit cu un român va putea obține cetățenia română chiar dacă ambii locuiesc în străinătate
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 nov 2022

Persoana fără cetățenie sau cetățeanul străin căsătorit cu un cetățean român și care conviețuiește în străinătate cu acesta de cel puțin 10 ani de la data căsătoriei va avea dreptul să solicite statului român dobândirea cetățeniei române, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament.

De ce este important: În prezent, cetățenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin dacă ”s-a născut și domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deși nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condițiile legii pe teritoriul statului român de cel puțin 8 ani sau în cazul în care este căsătorit și conviețuiește cu un cetățean român de cel puțin 5 ani de la data căsătoriei”.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ DECIZIE Prețurile plafonate la energie și gaze valabile de la 1 ianuarie 2023 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Prețurile plafonate la energie și gaze valabile de la 1 ianuarie 2023

Autorii proiectului adoptat arată că, în ultimele decenii, mulți cetățeni români s-au căsătorit cu cetățeni străini și locuiesc în afara țării.

”Soții acestora, cetățeni străini, deși nu au domiciliat niciodată în România, au învățat limba română, împărtășesc valori și tradiții românești, dovedesc cunoaștere și interes pentru cultura și istoria poporului român, sunt atașați civilizației noastre. Unii dintre ei dovedesc, prin atitudine, loialitate față de statul român și ar dori să dobândească cetățenia română, dar legea cetățeniei în vigoare le condiționează îndeplinirea acestei dorințe de o ședere îndelungată peteritoriul României, ceea ce, în condițiile mobilității accentuate a oamenilor în societatea modernă, face practic imposibilă această opțiune, lipsind statul român de cetățeni care ar putea avea contribuții importante la protejarea și promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești”, arată inițiatorii.

Ei adaugă că în cadrul acestor familii mixte însăși conviețuirea îndelungată a soților creează premisele unor legături spirituale strânse ale soților cetățenilor români cu tradițiile și cultura românească, iar acordarea cetățeniei române ar însemna transformarea acestor legături spirituale strânse în raporturi de cetățenie cu statul român.

DECIZIE Nouă Lege a dialogului social: Noi condiții de înființare și reprezentativitate pentru sindicate și patronate. Negocierea contractelor colective de muncă. Noi forme de grevă CITEȘTE ȘI DECIZIE Nouă Lege a dialogului social: Noi condiții de înființare și reprezentativitate pentru sindicate și patronate. Negocierea contractelor colective de muncă. Noi forme de grevă

Pentru a veni în sprijinul acestora, proiectul adoptat de Parlament modifică și completează Legea nr.21/1991 a cetățeniei române cu un text nou care să permită acordarea cetățeniei române persoanei fără cetățenie sau cetățenului străin căsătorit cu un cetățean român și care conviețuiește în străinătate cu acesta de cel puțin 10 ani de la încheierea căsătoriei.

viewscnt
Afla mai multe despre
cetatenie
romana
strain
căsătorit
10 ani
stăinătate
locui
conviețui
parlament