Curtea Supremă britanică a decis că un instalator liber-profesionist are drepturile unui angajat, sporind presiunile asupra unor companii precum Uber

Curtea Supremă britanică a decis că un instalator liber-profesionist are drepturile unui angajat, sporind presiunile asupra unor companii precum Uber
scris 14 iun 2018

Curtea Supremă a Marii Britanii a decis miercuri că un instalator care a lucrat ca liber-profesionist pentru o companie trebuie să beneficieze de toate drepturile legale ale unui angajat, într-un caz care ar putea amplifica presiunile asupra companiilor pentru a-și schimba modelele de afaceri, transmite Reuters.

Judecătorii Curții Supreme au audiat cazul lui Gary Smith, care a lucrat pentru Pimlico Plumbers în perioada 2005-2011 și care s-a adresat mai întâi unui tribunal pentru muncă, în urmă cu aproape șapte ani, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Un judecător de la tribunalul respectiv a spus că firma la care a lucrat acesta a restricționat activitățile lui Smith și că acesta a fost obligat să muncească un anumit număr minim de ore, în zile convenite, ceea ce înseamnă că acesta a fost un angajat.

Miercuri, Curtea Supremă a fost de acord cu decizia respectivă și a respins apelul făcut de Pimlico Plumbers, arătând că unele prevederi din contract arată că Smith nu a fost liber-profesionist.

”Aceste prevederi au inclus controlul strict avut de Pimlico asupra ținutei lui Smith și aspectele administrative ale muncii sale, termenii stricți referitori la momentul și sumele plătite acestuia și prevederile care i-au restricționat activitățile după încetarea colaborării”, potrivit deciziei curții.

VIDEO Microsoft prezintă noul design al suitei sale Office CITEȘTE ȘI VIDEO Microsoft prezintă noul design al suitei sale Office

Serviciul de taximetrie Uber, serviciul auto Addison Lee și furnizorul de alimente la domiciliu Deliveroo se numără  printre companiile care își tratează șoferii ca liber-profesioniști, oferindu-le doar drepturi de bază, cum ar fi pentru sănătate și siguranță. Companiile respective sunt implicate în procese separate cu unii șoferi.

Lucrătorii încadrați în categoria angajaților au dreptul la salariu minim, vacanțe plătite și pauze de odihnă. Sindicatele au intentat acțiuni în justiție pentru a pune capăt la ceea ce numesc practici exploatatoare, prin care oamenii tind să lucreze pentru mai multe companii fără contracte fixe.

Decizia de miercuri nu se va aplica în mod automat altor persoane care lucrează ca liber-profesioniști, întrucât a fost luată în baza unor circumstanțe specifice, dar ar putea fi folosită de autoritățile de reglementare și sindicate pentru a promova mai multe drepturi și a exercita presiuni asupra altor firme.

Premierul Theresa May a prezentat anul trecut conclusiile unui studiu potrivit căruia mulți britanici care lucrează pentru companii precum Uber și Deliveroo ar trebui să primească mai multe drepturi, cum ar fi dreptul la salariul minim.

Companiile susțin că șoferii lor se bucură de flexibilitatea liber-profesioniștilor și că le oferă alte beneficii.

viewscnt
Afla mai multe despre
curtea suprema britanica
angajat
uber