Curtea de Apel București restituie la DNA dosarul în care Sorin Blejnar este acuzat de o mită de 1,2 milioane euro

Curtea de Apel București restituie la DNA dosarul în care Sorin Blejnar este acuzat de o mită de 1,2 milioane euro
scris 4 nov 2020

Curtea de Apel București a dispus, miercuri, restituirea la DNA a dosarului în care fostul șef al ANAF Sorin Blejnar a fost trimis în judecată sub acuzația că ar fi primit o mită de 1,2 milioane euro de la omul de afaceri Radu Nemeș, însă decizia nu este definitivă.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!
Urmărește-ne și pe Google News

"În baza art. 346 alin. 3 lit. a Cod procedură penală dispune restituirea la parchet a cauzei privindu-i pe inculpații Blejnar Sorin, Comăniță Viorel, Florea Sorin și Blejnar Andreea Florentina, trimiși în judecată prin rechizitoriul nr. 20/P/2019 din data de 21.08.2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție, Secția de combatere a corupției. În baza art. 275 alin. 1 pct. 4 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestație în 3 zile de la comunicarea încheierii, conform art. 347 alin. 1 Cod procedură penală", se arată în decizia instanței, scrie Agerpres.

FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară

În august 2019, Sorin Blejnar a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, alături de Viorel Comăniță (fost vicepreședinte al ANAF, cu rol de conducător al Autorității Naționale a Vămilor), Sorin Florea (comisar general adjunct al Gărzii Financiare) și soția sa, Andreea Florentina Blejnar.

Potrivit DNA, Sorin Blejnar, Viorel Comăniță și Sorin Florea au primit, în perioada mai 2011 - aprilie 2012, mai multe sume de bani de la Radu Nemeș, prin intermediari, pentru ca, în schimb, să protejeze activitatea nelegală desfășurată de firma SC Excella Real Grup SRL, coordonată de omul de afaceri.

Ajutorul dat de soția lui Blejnar a constat în primirea banilor destinați fostului șef al ANAF de la doi interpuși ai omului de afaceri.

Concret, cei trei inculpați au primit drept mită următoarele sume de bani: Sorin Blejnar - 1,2 milioane euro, Viorel Comăniță - 960.000 euro, Sorin Florea - 300.000 euro.

Procurorii spun că sumele primite drept mită de cei trei inculpați au avut caracterul unei "taxe de protecție", pentru ca activitatea ilegală a societății controlate de Radu Nemeș să nu fie observată și nici oprită de organele fiscale.

Activitatea comercială a societății din domeniul comercializării carburanților era organizată astfel încât să se asigure premisele evaziunii fiscale. Cumpărarea și vânzarea produselor accizabile s-a desfășurat în timp, iar sumele obținute erau date celor trei pe măsură ce banii erau obținuți din comercializarea lor fără plata accizelor.

Radu Nemeș a fost condamnat definitiv în aprilie 2019 la 7 ani și 6 luni închisoare pentru evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat, iar firma acestuia, SC Excella Real Grup SRL din Constanța, a fost obligată să plătească o amendă penală de 900.000 lei.

Sorin Blejnar se află în prezent în penitenciar, după ce a fost condamnat într-un alt dosar, în mai 2019, la 5 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. 

viewscnt
Afla mai multe despre
sorin blejnar
dna; curtea de apel