Cum se prefigurează finalul de an și care sunt așteptările mediului de afaceri în S2 2024?

Cum se prefigurează finalul de an și care sunt așteptările mediului de afaceri în S2 2024?
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris astăzi, 13:29

CONFIDEX, studiul longitudinal care măsoară nivelul de încredere al antreprenorilor și managerilor în evoluția economiei românești, dă startul unei noi ediții - începe colectarea datelor pentru realizarea a celei de a 11-a ediții a studiului. Antreprenorii si executivii de top din România sunt invitați să își aducă aportul la realizarea radiografiei încrederii în economia românească, completând chestionarul CONFIDEX Ediția 11, până pe 01 noiembrie.

„Într-un context economic marcat de fluctuații, mediul de business românesc are nevoie de un instrument care să ofere date atât cantitative, cât și calitative, privind încrederea în mersul economiei. Este esențial ca managerii și antreprenorii să aibă acces la date precise și actualizate, pentru a lua decizii strategice informate. În peisajul economic actual, ne așteptăm ca această a 11-a ediție a studiului să fie o analiză la rece a percepției liderilor de business față de provocările și așteptările sfârșitului de 2024 și începutului de 2025”, a declarat Andrei Cionca, Co-fondator și investitor ROCA Investments.

Urmărește-ne și pe Google News

Ediția anterioară a studiului CONFIDEX, realizată în S1 2024, a evidențiat cea mai mare valoare a indicelui CONFIDEX, măsurată în ultimii patru ani, de 52,5. Astfel, pe fondul scăderii inflației, al creșterii PIB-ului și al unui optimism crescut al mediului de afaceri autohton, dar și internațional, în legătură cu evoluția economiei, valoarea indicelui măsurată la începutul acestui an, a depășit maximul anterior de 50,2, înregistrat în primul semestru din anul precedent.

Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Așteptările managerilor vs. realitatea din economie

Cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică privind evoluția Produsului Intern Brut (PIB) al României arată o decelerare a creșterii reale până la 1,4% față de semestrul I 2023, pe fondul evoluției nesatisfăcătoare ale sectoarelor agricol, industrie și construcții. Aceasta confirmă optimismul moderat al managerilor măsurat prin ediția a 10-a a CONFIDEX, în care doar o treime (38%) dintre respondenți estimau o creștere a PIB.

În acest context, și sub presiunea unor posibile noi ajustări fiscale, dar și a unei majorări a salariului minim brut cu 9.5%, corelarea între datele economice reale și proiecțiile de viitor ale managerilor și antreprenorilor este esențială pentru a asigura o fundamentare solidă a deciziilor de business.

“Revizuirile în scădere ale creșterii economice indică clar că unele sectoare, precum agricultura sau construcțiile, întâmpină dificultăți. De asemenea, începem să observăm scăderi de bugete în sectorul serviciilor, deși acestea au fost întotdeauna „premiantele” CONFIDEX. Companiile își ajustează deja bugetele de investiții și reduc ritmul de externalizare a serviciilor, ceea ce indică o abordare mai prudentă într-un context economic și geopolitic încărcat. Totuși, avem în continuare o mare oportunitate care vine dinspre investițiile private si dinspre PNRR, care pot deveni împreună o adevărată  pernă de aterizare lină pentru economie, mai ales dacă vom canaliza toate eforturile și expertiza noastră în această direcție. Cred foarte mult în capacitatea și reziliența a antreprenorilor și sunt convins că, dacă reușim să o ducem la nivelul următor, fără a rămâne doar defensivi, vom depăși cu bine provocările acestui an.”, a adăugat Andrei Cionca.

Studiul CONFIDEX, ajuns la ediția a 11-a, va dezvălui care este percepția la zi a oamenilor de afaceri asupra contextului economic actual, posibilelor noi măsuri fiscale, precum și asupra evoluției pieței forței de muncă, în contextul majorării salariului minim brut. Rezultatele noului studiu vor fi publicate in luna noiembrie.

CONFIDEX este singurul studiu longitudinal din România care măsoară încrederea managerilor români în economie și decriptează provocările cu care se confruntă mediul de business local. Studiul a fost lansat în anul 2020 de Impetum Group și a adunat de-a lungul celor 10 ediții o comunitate de peste 3000 de antreprenori și C-Level executives care au contribuit la stabilirea unor repere extrem de importante pentru economia românească. Ajuns la ediția cu numărul 11, studiul a devenit un instrument reper pentru luarea deciziilor de business și oferă o imagine clară asupra percepțiilor oamenilor de afaceri din România, realizând o radiografie a încrederii în economie. Extrapolând tendințe, CONFIDEX pune la dispoziția celor interesați un instrument care îi ajută să înțeleagă mai bine vremurile în care trăim și să ia decizii corecte și bine argumentate, cu impact pozitiv asupra mediului de business și societății în general.

Chestionarul CONFIDEX Ediția a 11-a poate fi completat aici:

https://studiulconfidex.ro/s/confidex-editia-11?ref=confidx9971

viewscnt
Afla mai multe despre
confidex
afaceri
studiu