Irlanda a pus sub semnul întrebării ridicarea de săptămâna viitoare a aproape tuturor restricțiilor anticoronavirus, din cauza unei creșteri a numărului infectărilor, ministrul de Finanțe, Paschal Donohoe, afirmând că revenirea tuturor angajaților la lucru cu prezență fizică este improbabilă, relatează Reuters.
Irlanda are una din cele mai ridicate rate de vaccinare anticoronavirus din lume, 92% dintre adulți fiind vaccinați cu "schema completă", dar se confruntă în același timp cu una din cele mai ridicate rate de infectare cu COVID-19 din Europa, cu circa 400 de cazuri la 100.000 de oameni, în ultimele 14 zile, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În condițiile intensificării spitalizărilor din cauza coronavirusului, deși deocamdată mult sub vârfurile înregistrate și anul acesta, și anul trecut, miniștrii irlandezi urmează să discute marți despre o eventuală creștere a necesităților unităților de terapie intensivă, în perspectiva unui sezon de iarnă aglomerat.
Guvernul irlandez, care a impus unul din cele mai dure lockdown-uri din Europa, intenționa să permită redeschiderea din 22 octombrie a cluburilor de noapte, pentru prima dată după 20 de luni, și funcționarea altor localuri la capacitate integrală, precum și să se renunțe la cerința prezentării certificatului de vaccinare în baruri și restaurante.
"Este posibil ca unele din restricțiile care urmau să fie ridicate să nu poată fi ridicate, firește că este posibil. Ne așteptam ca cifrele (de infectare) să crească, problema este dacă vor crește la un nivel care să impună o reevaluare", a declarat ministrul de Externe, Simon Coveney, la postul de radio Newstalk.
El a menționat totuși că guvernul ezită să devieze de la planul de redeschidere.
Întrebat dacă va avea loc o revenire majoră a angajaților la lucru de săptămâna viitoare, după redeschiderea treptată a birourilor în septembrie, ministrul de Finanțe irlandez a afirmat că aceasta este "ceva mai puțin probabilă".
CITEȘTE ȘI România - forțată să trimită în Ungaria pacienți COVID-19 care necesită tratament la ATISectoarele care ar putea fi afectate de aceste evoluții au reacționat cu consternare.
"Avem programate o serie întreagă de evenimente, am început să lucrăm la asta de șase săptămâni, ne-am reangajat tot personalul... Acum suntem devastați", a declarat pentru postul public RTE Ian Redmond, proprietarul unui club din Dublin.
"Vrem certitudini. Să ni se spună dacă putem deschide sau nu. Să lase asta până în ultimul moment nu este corect", a subliniat acesta.