Deputații germani au adoptat vineri o lege care obligă personalul medical să se vaccineze împotriva COVID-19, făcând astfel un prim pas către obligativitatea de vaccinare extinsă la nivelul întregii populații, așteptată să fie autorizată la începutul anului viitor, informează AFP.
Proiectul de lege, ce vizează protejarea grupurilor populaționale deosebit de vulnerabile, a fost adoptat cu o largă majoritate în Bundestag, unde social-democrații, ecologiștii și liberalii sunt majoritari, cu 571 de voturi "pentru" și 80 de voturi "împotrivă", scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De acum înainte, toți angajații care lucrează în spitale, aziluri și centre sociale trebuie să fie vaccinați anti-COVID-19 sau să fi trecut prin boală. Angajații din stabilimentele pentru persoane cu handicap, clinici ambulatorii, cabinete medicale, servicii de salvare și centre social-educative sunt de asemenea vizați de noua lege.
Proiectul de lege stipulează că profesioniștii din sănătate au o "responsabilitate deosebită", deoarece intră "în contact strâns și intensiv cu grupuri de persoane care prezintă un risc mare de infectare și de evoluție gravă sau mortală a maladiei".
Salariații vizați de noua lege vor avea la dispoziție un interval care se va încheia pe 15 martie 2022 pentru a prezenta dovada vaccinării lor cu schemă completă împotriva COVID-19, în caz contrar riscând să nu mai poată să profeseze.
Mai multe stabilimente medicale, mai ales azilurile din landurile Saxonia-Anhalt și Brandenburg, au devenit în ultimele săptămâni focare de infectare cu noul coronavirus, anunțând un număr mare de decese în rândul persoanelor aflate în îngrijirea lor. Lanțul de infectare a fost declanșat în anumite cazuri de un angajat care nu era vaccinat, iar aceste situații au relansat astfel dezbaterile despre vaccinarea obligatorie a întregii populații germane.
Deși statisticile aferente acestor profesii sunt în continuare incomplete, personalul medical din Germania este, în medie, vaccinat într-un procent mult mai mare (aproape 90%) decât populația generală (69,3%), potrivit Institutului Robert Koch.
Odată cu adoptarea acestei legi, Germania se alătură altor țări europene, precum Franța, Italia, Grecia și Marea Britanie, care au introdus deja în legislațiile lor naționale obligativitatea de vaccinare a personalului care oferă asistență medicală.
Confruntându-se cu un nou val epidemiologic deosebit de virulent, Germania intenționează să meargă și mai departe în această direcție. Noul cancelar al țării, social-democratul Olaf Scholz, intenționează să ceară Parlamentului să se pronunțe până la sfârșitul acestui an asupra obligativității de vaccinare, care, dacă va fi adoptată, va intra în vigoare în februarie sau martie 2022.
Într-un sondaj publicat vineri, 68% dintre germani s-au pronunțat în favoarea vaccinării obligatorii pentru toți rezidenții adulți, un procent care a crescut în raport cu procentele constatate în sondajele precedente.
Cu toate acestea, autoritățile federale germane se tem că o astfel de măsură va stimula și mai mult nemulțumirile celor care se opun restricțiilor sanitare, care s-au mobilizat și au protestat de mai multe ori de la începutul pandemiei.
Noul ministru german al Sănătății, Karl Lauterbach, a anunțat vineri în cotidianul Der Spiegel că amenzile pentru persoanele care refuză să se vaccineze vor fi "inevitabile".
Guvernul Cehiei impune vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de populație
La rândul ei, Republica Cehă a decis vineri ca vaccinarea anti-COVID-19 să devină obligatorie pentru persoanele de peste 60 de ani începând de la 1 martie 2022, a anunțat Guvernul acestei țări, care se confruntă în prezent cu una dintre cele mai mari rate de infectare din lume.
Obligativitatea de vaccinare împotriva COVID-19 se aplică, de asemenea, angajaților din sănătate, polițiștilor, pompierilor și militarilor cehi.
"Am constatat că oamenii de o anumită vârstă sunt majoritari în rândul persoanelor spitalizate și al celor internate la terapie intensivă", a declarat ministrul ceh al Sănătății, Adam Vojtech.
Noua reglementare a fost aprobată cu doar o săptămână înainte de preluarea mandatului de către un nou guvern al țării.
Succesorul în postul de ministru al Sănătății, Vlastimil Valek, a declarat deja că se opune vaccinării obligatorii a persoanelor vârstnice și că dorește să modifice legea.
Republica Cehă a raportat 981 de cazuri de COVID-19 la 100.000 de persoane în ultimele șapte zile și ocupă locul al doilea în clasamentul țărilor cu cele mai mari rate de infectare din lume, după Slovacia.
Învingător în alegerile legislative din octombrie, prim-ministrul ceh desemnat Petr Fiala urmează să se întâlnească din nou luni cu președintele țării, Milos Zeman, pentru a stabili data numirii în funcție a noului său guvern de coaliție.