Guvernul sud-coreean a anunțat că a demarat procedura de suspendare a peste 4.900 de medici rezidenți care și-au abandonat posturile pentru a protesta față de o reformă a studiilor medicale, o mișcare nepopulară care a provocat haos în spitalele din țară, relatează AFP.
Aproximativ 12.000 de medici rezidenți, adică 93% din total, au absentat luni din spitale, sfidând cererile guvernului de a se întoarce la muncă, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acest val de demisii și abandonuri de posturi, care a început la 20 februarie, a dus la amânarea a numeroase tratamente și operații, întrucât sistemul spitalicesc sud-coreean se bazează foarte mult pe rezidenți, și a obligat guvernul să mobilizeze de luni medici militari.
Ministerul Sănătății a anunțat luni că a început să trimită notificări administrative medicilor greviști, primul pas înainte de a le suspenda licențele pentru trei luni. "Începând cu data de 8 martie, acestea fuseseră trimise la peste 4.900 de medici stagiari", a declarat un înalt oficial al ministerului, Chun Byung-wang.
Potrivit acestuia, o suspendare de trei luni este însoțită și de o amânare de cel puțin un an înainte ca stagiarul sancționat să obțină calificarea de medic specialist. El a promis că medicii care se întorc imediat la muncă vor scăpa de pedeapsă.
PLANURI DE CREȘTERE A NUMĂRULUI DE STUDENȚI ADMIȘI LA FACULTATEA DE MEDICINĂ
"Guvernul va ține cont de circumstanțe și îi va proteja pe medicii stagiari dacă se întorc la muncă înainte de încheierea procedurii administrative", a declarat el. Conform legislației sud-coreene, medicii sunt lucrători esențiali care nu pot intra în grevă. Guvernul le-a dat protestatarilor termen până la 29 februarie pentru a se întoarce la muncă și a ordonat o anchetă a poliției cu privire la mobilizare. Sediul Asociației Medicale Coreene (KMA), care se afla în spatele mișcării, a fost percheziționat la începutul lunii martie.
Greviștii protestează față de un plan de creștere a numărului de persoane admise la facultatea de medicină cu 65% începând de anul viitor, adică aproximativ 2.000 de persoane pe an. Aceasta este o măsură pe care guvernul o consideră esențială pentru a face față deficitului de personal medical și îmbătrânirii populației din Coreea de Sud. Pe de altă parte, medicii se opun cu înverșunare acestui plan, considerând că admiterea unui număr mai mare de studenți la școlile de medicină va avea ca rezultat un standard mai scăzut al viitorilor practicieni și că, în consecință, calitatea serviciilor medicale va avea de suferit.
Dar susținătorii reformei îi acuză că sunt îngrijorați în principal de faptul că veniturile lor vor scădea și statutul lor social se va deteriora dacă va crește concurența. Potrivit unui sondaj recent al Institutului Gallup în Coreea de Sud, peste 75% dintre cei chestionați s-au declarat în favoarea reformei, într-o țară în care accesul la asistență medicală este adesea dificil în zonele rurale.
"Guvernul nu va renunța la dialog", a adăugat Chun Byung-wang, responsabil în Ministerul Sănătății. "Guvernul va respecta și va asculta opiniile comunității medicale pentru a susține reformele medicale". Săptămâna trecută, guvernul a anunțat măsuri de îmbunătățire a remunerării și a condițiilor de muncă ale medicilor stagiari, precum și o revizuire a perioadei de lucru continuu de 36 de ore, unul dintre principalele motive de nemulțumire în rândul medicilor debutanți.