Coreea de Nord închide mai multe ambasade din întreaga lume, inclusiv în Spania, în ceea ce ar putea fi "una dintre cele mai mari schimbări de politică externă din ultimele decenii"

Coreea de Nord închide mai multe ambasade din întreaga lume, inclusiv în Spania, în ceea ce ar putea fi "una dintre cele mai mari schimbări de politică externă din ultimele decenii"
scris 1 nov 2023

Coreea de Nord este pregătită să închidă până la o duzină de ambasade, inclusiv în Spania, Hong Kong și mai multe țări din Africa, într-o mișcare care ar putea duce la închiderea a aproape 25% din misiunile Phenian în întreaga lume, transmite Reuters.

Recenta închidere de către Coreea de Nord a misiunilor sale diplomatice a fost un semn că țara izolată are probleme în a face bani în străinătate din cauza sancțiunilor internaționale, a declarat Ministerul sud-coreean al Unificării.

Urmărește-ne și pe Google News
 The New York Post: George Soros a finanțat mai multe organizații la originea unor manifestații propalestiniene în SUA CITEȘTE ȘI The New York Post: George Soros a finanțat mai multe organizații la originea unor manifestații propalestiniene în SUA
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Luni, mass-media de stat nord-coreeană KCNA a declarat că ambasadorii țării au făcut vizite de "adio" liderilor din Angola și Uganda săptămâna trecută, iar mass-media locală din ambele țări africane a raportat închiderea ambasadelor Nordului în aceste țări, scrie News.ro.

Atât Angola, cât și Uganda au creat legături de prietenie cu Coreea de Nord încă din anii 1970, menținând cooperarea militară și oferind surse rare de valută străină, cum ar fi proiectele de construcție de statui.

Închiderea ambasadelor pregătește terenul pentru ceea ce ar putea fi "una dintre cele mai mari schimbări de politică externă din ultimele decenii", cu implicații pentru angajamentul diplomatic, activitatea umanitară în țara izolată, precum și pentru capacitatea de a genera venituri ilicite, a scris Chad O'Carroll, fondatorul site-ului NK Pro, axat pe Coreea de Nord.

Mai mult de o duzină de misiuni s-ar putea închide, probabil din cauza sancțiunilor internaționale, a tendinței de dezangajare a Phenianului la nivel mondial și a slăbirii probabile a economiei nord-coreene, a declarat el într-un raport de miercuri.

Ministerul Unificării de la Seul, care se ocupă de afacerile intercoreene, a declarat că retragerea reflectă impactul sancțiunilor internaționale menite să reducă finanțarea programelor nucleare și de rachete ale Nordului.

"Se pare că se retrag deoarece afacerile lor de câștiguri în valută s-au poticnit din cauza întăririi sancțiunilor de către comunitatea internațională, ceea ce face dificilă menținerea ambasadelor în continuare", a declarat ministerul într-o declarație.

PROFIT NEWS TV Antreprenor de România – Adriana Gogonel, co-fondator StatInf: Avem nevoie de investitori să funcționăm până când produsul nostru e gata CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Antreprenor de România – Adriana Gogonel, co-fondator StatInf: Avem nevoie de investitori să funcționăm până când produsul nostru e gata

"Acest lucru poate fi un semn al situației economice dificile a Coreei de Nord, unde este dificil să menții chiar și relații diplomatice minime cu țări tradițional prietene", a mai transmis ministerul.

Coreea de Nord are relații oficiale cu 159 de țări, dar avea 53 de misiuni diplomatice în străinătate, inclusiv trei consulate și trei birouri de reprezentare, până când s-a retras din Angola și Uganda, potrivit ministerului.

Coreea de Nord își va închide, de asemenea, ambasada din Spania, iar misiunea sa din Italia se va ocupa de afacerile din țara vecină, a relatat agenția de știri sud-coreeană Yonhap.

Corespondența cu Partidul Comunist Spaniol, publicată pe site-ul partidului, arată că ambasada nord-coreeană a anunțat închiderea într-o scrisoare datată 26 octombrie.

Ambasada Nordului din Madrid a fost în centrul atenției după ce membrii unui grup care urmărește răsturnarea liderului nord-coreean Kim Jong Un au organizat o spargere în 2019, în timpul căreia au legat și au pus căluș personalului înainte de a pleca cu calculatoare și alte dispozitive.

Phenianul a denunțat incidentul ca fiind o "încălcare gravă a suveranității și un atac terorist" și a acuzat Statele Unite că nu au investigat grupul în profunzime și că au refuzat să îl extrădeze pe liderul acestuia.

viewscnt
Afla mai multe despre
coreea de nord
ambasade
spania