Coreea de Nord s-a declarat, într-o scrisoare deschisă adresată parlamentelor din câteva țări, "putere nucleară cu drepturi depline" și l-a acuzat pe președintele American Donald Trump că încearcă "să împingă lumea către un dezastru nuclear oribil", relatează cnn.com.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Ministrul Australian de Externe, Julie Bishop, a afirmat că scrisoarea deschisă este ceva fără precedent, nord-coreenii alegând de obicei alte metode pentru a-și exprima opiniile, potrivit News.ro.
Scrisoarea, care datează din 28 septembrie, pare să fi fost distribuită la aproximativ o săptămână după discursul lui Donald Trump la Adunarea Generală ONU, în care președintele American a afirmat că “Statele Unite sunt puternice și au răbdare, dar dacă va va fi necesar să se apere sau să își apere aliații, nu vor avea altă opțiune decât să distrugă total Coreea de Nord”.
CITEȘTE ȘI Decizie CJUE : Fiscul român, bun de plată pentru firmele cărora le-a refuzat drept de deducere TVA din tranzacții cu furnizori inactivi sau cu cod de TVA anulatÎn scrisoarea deschisă, Coreea de Nord condamnă afirmațiile lui Trump, precizând că sunt echivalente cu o declarație de război, fapt semnalat de oficialii nord-coreeni și la scurt timp după discurs. Statele Unite au negat apoi că Trump ar fi declarat război Coreei de Nord.
“Dacă Trump crede că va face Coreea de Nord, o putere nucleară, să îngenuncheze prin amenințarea unui război nuclear, ar fi o mare greșeală și o dovadă de ignoranță”, se menționează în scrisoarea deschisă a Coreei de Nord.
Premierul Australian Malcolm Turnbull a calificat scrisoarea drept “ovorbărie goală despre cât de rău este Donald Trump”. “Coreea de Nord este cea care amenință că va ataca Japonia, Coreea de Sud și SUA cu rachete nucleare. Coreea de Nord este cea care amenință stabilitatea lumii”, a precizat Turnbull.
CITEȘTE ȘI Raiffesen Bank are probleme la servere. Nu au funcționat cardurile și ATM-urile. Situația este în curs de remediereAtât Turnbull cât și Bishop au declarat că scrisoarea deschisă arată că nord-coreenii devin disperați , în contextual în care Statele Unite ale Americii și aliații acestora măresc sancțiunile care vizează regimul din Coreea de Nord.
“Este o dovadă că strategia colectivă de presiune maximă din punct de vedere diplomatic și economic prin sancțiuni funcționează”, a afirmat Bishop.
La 11 septembrie, ONU și-a consolidat sancțiunile și a interzis exporturile de textile nord-coreene, a limitat importurile de petrol ale Phenianului și a interzis orice participare a statelor membre la întreprinderi comune cu Coreea de Nord.