Guvernul a redactat un proiect de lege prin care statul român recunoște dreptul de ședere în România al cuplurilor gay căsătorite într-un stat UE, respectiv relațiile de familie dintre persoanele de același sex. Astfel, cetățeanul străin este recunoscut ca membru de familie al cetățeanului UE, fiindu-i permis să locuiască și să muncească în România.
Citând documente guvernamentale oficiale, Profit.ro a relatat anterior că Guvernul Ciucă se pregătea să elaboreze până în luna mai și să transmită Parlamentului pentru adoptare un proiect de lege în acest sens, care viza, în principal, ”alinierea legislației cu Hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza C-673/16 având ca obiect o cerere de decizie preliminară formulată în temeiul articolului 267 TFUE de Curtea Constituțională a României și Decizia Curții Constituționale a României nr. 534 din 18 iulie 2018 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 277 alin. (2) și (4) din Codul civil)”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De ce este important: În data de 18 iulie 2018, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că articolul 277, alineatele (2) și (4), din Codul Civil este constituțional doar în măsura în care autoritățile naționale recunosc căsătoriile gay încheiate în afara țării strict în scopul liberei circulații a cetățenilor europeni. Această prevedere a Codul Civil impune, în interpretarea CCR, ca statul român să recunoască căsătoriile între persoane de același sex pentru stabilirea reședinței cetățenilor europeni și a membrilor familiei lor, în ciuda interdicției generale impuse în același timp privind recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în afara țării.
De unde au pornit deciziile CJUE și CCR
Hotărea a pornit de la un cuplu de bărbați, un român și un american, care au dat în judecată statul român pentru că nu le-a reacunoscut căsătoria oficiată la Bruxelles. Cei doi au locuit împreună patru ani în Statele Unite înainte de a se căsători la Bruxelles în 2010. În luna decembrie 2012, cetățeanul român a solicitat autorităților române eliberarea documentelor necesare pentru a putea locui cu caracter permanent în România împreună cu soțul său.
Cei doi au introdus în aceste condiții o acțiune în fața instanțelor române pentru a contesta decizia autorităților române.
CITEȘTE ȘI Fără adeverință de la angajator pentru concediu medicalProiectul de lege
Conform proiectului, vor putea solicita viză pentru reîntregirea familiei nu doar străinii, membrii de familie ai cetățenilor români, care fac dovada că sunt înregistrați cu drept de rezidență în alt stat membru în această calitate, ci și ”străinii, membrii de familie ai cetățenilor români, care au întemeiat cu aceștia o viață de familie pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene”, adică chiarccetățeni din afara UE căstoriți cu români și care nu au drept de ședere într-un stat comunitar.
Executivul arată că astfel este eliminată condiționarea acordării dreptului de ședere pentru membrul de familie al unui cetățean român căsătorit în alt stat UE de transcrierea în registrul național de stare civilă a certificatului de căsătorie între persoane de același sex.
”Modificarea propusă are în vedere doar înlăturarea cerinței transcrierii certificatului de căsătorie, exclusiv în scopul exercitării drepturilor ce privesc libera circulație a persoanelor în cadrul Uniunii Europene”, arată Guvernul.
Prin urmare, solicitarea de viză depusă de persoanele menționate va fi însoțită de certificatul de căsătorie ori dovada parteneriatului, înregistrate în alt stat membru al Uniunii Europene, fără transcrierea în registrul național.
”Documentele de stare civilă prevăzute (...) au putere doveditoare în țară independent de transcrierea în registrele de stare civilă române, doar în scopul acordării dreptului de ședere pe teritoriul statului român, în condițiile stipulate de dreptul european, soților, cetățeni ai statelor terțe, din căsătoriile dintre persoane de același sex, încheiate sau contractate într-un stat membru al Uniunii Europene”, prevede proiectul.
Dacă va fi aprobat de Guvernul Ciolacu, proiectul va fi transmis pentru dezbatere și adoptare Parlamentului și va intra în vigoare după promulgarea de către șefului statului.