CONFIRMARE Au fost avizate noile condiții pentru deținerea și utilizarea armelor de foc, inclusiv pentru arme neletale și colecționari. Reguli noi și pentru străinii care vin la vânătoare în România cu armele proprii

CONFIRMARE Au fost avizate noile condiții pentru deținerea și utilizarea armelor de foc, inclusiv pentru arme neletale și colecționari. Reguli noi și pentru străinii care vin la vânătoare în România cu armele proprii
scris 6 sep 2018

Tinerii sub 18 ani pot folosi arme de tir în scopul excluisv al practicării tirului sportiv, în schimb pentru permisul de armă neletală vor trebui îndeplinite condiții similare ca pentru armele letale, potrivit unui proiect de lege aprobat miercuri de Guvernul și prezentat anterior de Profit.ro. Termenul de predarea a armelor, în urma suspendării sau anulării permisului, este prelungit, fiind introduse noi condiții și pentru colecționarea armelor de panoplie. Proiectul mai trebuie aprobat și de Parlament. 

Guvernul modifică, în primul rând, o serie de definiții din Legea privind regimul armelor și al munițiilor pentru a se alinia directivei europene în domeniu.

Astfel, termenul ”piese” este înlocuit în lege cu sintagma ”componente esențiale”, ”armele de recuzită” devin ”arme de spectacol și arme acustice”, iar sintagma ”arme de panoplie” va fi înlocuită după adoptarea proiectului cu ”arme de foc dezactivate”.

Deputații Puterii au adoptat o hotărâre prin care aleșii pot fi suspendați până la 1 lună de către majoritate. Sunt interzise pancartele, iar deputații pot fi evacuați din Parlament CITEȘTE ȘI Deputații Puterii au adoptat o hotărâre prin care aleșii pot fi suspendați până la 1 lună de către majoritate. Sunt interzise pancartele, iar deputații pot fi evacuați din Parlament

Persoanele care nu au împlinit 18 ani pot folosi arme de tir în scopul practicării tirului sportiv

”Persoanele care nu au împlinit 18 ani pot folosi arme de tir în scopul practicării tirului sportiv, cu permisiunea părinților sau a tutorelui, în cadrul federațiilor naționale de specialitate sau a cluburilor sportive afiliate acestora, sub supravegherea și îndrumarea antrenorilor de tir”, prevede proiectul de lege.

În schimb, în cazul armelor neletale supuse autorizării, așa cum se întâmplă pentru armele letale, proiectul instituie obligativitatea efectuării anual a unei şedinţe de tragere, într-un poligon autorizat, în vederea prelungirii valabilității permisului de armă.

Guvernul a adoptat prima rectificare bugetară, motiv de dispută între Guvern și Președinție. Datele esențiale: creștere economică 5,5%, majorare a PIB la 945 miliarde lei și deficit 2,97% CITEȘTE ȘI Guvernul a adoptat prima rectificare bugetară, motiv de dispută între Guvern și Președinție. Datele esențiale: creștere economică 5,5%, majorare a PIB la 945 miliarde lei și deficit 2,97%

Proiectul modifică efectele aplicării măsurii de suspendare sau anulare a permisului de armă

În prezent, deținătorul armelor este obligat ca, în termen de 10 zile de la data la care i-a fost adusă  la cunoștință suspendarea sau anularea permisului, să depună armele la un armurier autorizat, în vederea înstrăinării sau depozitării.

Proiectul majorează la 30 de zile termenul de predare a armerlor, permițând deținătorului să le poarte o singură dată în această perioadă, exclusiv în scopul predării la armurier.

Este instituită obligația marcării de către armurieri, cel puțin cu un număr de serie sau un cod alfanumeric sau digital, a componentelor esențiale care sunt prea mici pentru a fi marcate corespunzător.

Conform normelor pregătite, va fi interzisă procurarea și deținerea, de către persoanele fizice, precum și comercializarea, de către persoanele juridice, cu excepția celor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, a încărcătoarelor care se pot monta pe arme de foc semiautomate cu percuție centrală sau cu repetiție, care pot conține mai mult de 20 de cartușe, sau mai mult de 10 cartușe în cazul armelor de foc cu țeavă lungă.

Muzeele recunoscute vor putea achiziționa și deține de arme de foc, componente esențiale și muniție clasificate în categoria A, când acest lucru este necesar în scopuri istorice, culturale, științifice, tehnice, educaționale sau de patrimoniu, cu condiția ca acele muzee să demonstreze, înainte de a li se acorda o astfel de autorizație, că au luat măsurile necesare pentru a aborda orice riscuri la adresa securității sau a ordinii publice, inclusiv prin depozitarea în condiții corespunzătoare.

Biblioteca digitală a României, aprobată de Guvern, cu un buget total de peste 53 de milioane de lei CITEȘTE ȘI Biblioteca digitală a României, aprobată de Guvern, cu un buget total de peste 53 de milioane de lei

Termenul de păstrare a evidențelor privind armele de foc și componentele esențiale, inclusiv datele cu caracter personal aferente, este majorat 

Astfel, termenul de păstrare a datelor cuprinse în evidențele Registrului Național al Armelor este majorat de la 20 de ani la 30 de ani de la data distrugerii armelor de  foc sau comnentelor esențiale ale acestora. După cei 30 de ani, datele vor fi șetrese din Registru. 

Proiectul de lege pune, totodată, în sarcina armurierilor obligația de refuz a tranzacțiilor suspecte și, implicit, a celei de sesizare a organelor de poliție.

În schimb, colecționarii de arme, autorizați conform legii, vor putea coelcționa 10 bucăți de cartușe aferente armei deținute în colecție, dar cu condiția ca muniția să fie nefuncțională. 

Case de marcat - Guvernul a adoptat hotărârea care extinde Legea prevenirii la firmele fără case de marcat cu jurnal electronic după 1 septembrie CITEȘTE ȘI Case de marcat - Guvernul a adoptat hotărârea care extinde Legea prevenirii la firmele fără case de marcat cu jurnal electronic după 1 septembrie

Armele de foc dezactivate după data de 8 aprilie 2016, conform noilor standarde, vor putea fi comercializate, transferate și, după caz, exportate numai însoțite de certificatul de dezactivare. Aremele dezafectate înainte de această dată vor putea fi deținute ca arme de colecție fără a fi necesară intervenția asupra lor, dar și fără a putea fi transferate sau exportate.

Totodată, străinii vor putea introduce în țară arme de vânătoare dacă au o invitație nominală de la un fond cinegetic din România, și nu de la o asociație de vânătoare din România, ca în prezent.

De asemenea, titiularul pașaportului european pentru arme de foc este obligat să dețină acest document în permanență asupra sa, la momentul portului sau utilizării armei de foc. 

Urmărește-ne și pe Google News

 

viewscnt
Afla mai multe despre
arme
munitii
regim
lege
proiect
18 ani
tir
neletal
permis
suependare
anulare
colectie
colectinar
vanatoare