Incertitudinile și "reglementările draconice" au sporit semnificativ riscurile pentru afacerile străine în China, se arată într-un raport publicat de Camera de Comerț a Uniunii Europene din China, transmite AP.
Instituția cere liderilor chinezi să facă pentru mai mult pentru a răspunde îngrijorărilor care "au crescut exponențial" în ultimii ani, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Acest raport vine într-un moment în care mediul global de afaceri devine din ce în ce mai politizat, iar companiile trebuie să ia decizii extrem de dificile privind modul în care, sau, în unele cazuri, dacă pot continua să se implice pe piața chineză", susține grupul de afaceri european.
Studiul, realizat de Camera de Comerț a Uniunii Europene din China și firma de consultanță China Macro Group, reiterează temerile firmelor din Europa și America care operează în statul asiatic. Anul trecut, investițiile străine în China au scăzut cu 8%, deoarece companiile și-au recalibrat angajamentele din a doua economie mondială.
Schimbarea mediului de afaceri din China reflectă parțial deciziile autorităților de la Beijing de a minimaliza riscurile provocate de fricțiunile comerciale și dependența de importurile de materii prime cheie sau de produse industriale. Acesta este mai ales cazul fricțiunilor comerciale cu Washingtonul și discuțiile despre "decuplarea" lanțurilor de aprovizionare din China, după perturbările din pandemie, se arată în raport.
China caută să dea asigurări că are deschidere față de investițiile și companiile străine. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerțului de la Beijing a declarat că țara lucrează pentru a asigura acces integral la unitățile de producție eliminând barierele comerciale rămase.
Dar inspecțiile la afacerile străine din China, reglementările neclare privind legile secretelor de stat și înăsprirea reglementărilor privind prelucrarea datelor au generat neliniști în rândul oamenilor de afaceri străini prezenți în China.
"Numărul și severitatea riscurilor cu care se confruntă companiile au crescut semnificativ în ultimii ani", a declarat Jens Eskelund, președintele Camerei de Comerț a Uniunii Europene din China. În privința securității cibernetice, Eskelund a apreciat: "vedem câteva noi reglementări draconice publicate în China".
CITEȘTE ȘI Germania crește pensiileÎn același timp, Beijing nu a rezolvat multe din problemele reclamate de firmele străine, inclusiv accesul la contracte de achiziții guvernamentale, care sunt vitale ținând cont de rolul imens în economie al companiilor deținute de stat.
La rândul său, China este nemulțumită de investigația Uniunii Europene privind subvențiile acordate producătorilor chinezi de vehicule electrice