Climă: Angajamentele actuale duc la o scădere cu 2,6% a emisiilor până în 2030, în loc de 43%

Climă: Angajamentele actuale duc la o scădere cu 2,6% a emisiilor până în 2030, în loc de 43%
scris 28 oct 2024

Angajamentele actuale ale țărilor în materie de climă duc la o scădere cu doar 2,6% a emisiilor globale de gaze cu efect de seră în 2030 față de 2019, în loc de 43%, cât este recomandat pentru a se putea spera la o limitare a încălzirii climei globale cu 1,5°C, a avertizat luni Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC), cu două săptămâni înainte de COP29, informează AFP.

Planurile naționale de acțiune pentru climă au înregistrat puține progrese în decurs de un an și "sunt cu mult sub ceea ce este necesar pentru a împiedica încălzirea globală să paralizeze toate economiile și să distrugă miliarde de vieți și mijloace de subzistență", a subliniat Simon Stiell, directorul UNFCCC.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Blocul Aro, proiectat de nepotul lui Ion Creangă, intră în consolidare, cu fonduri naționale nerambursabile. Cinematograful Patria, loc emblematic pentru București din 1935 - închis de aproape 10 ani așteptând lucrarea CITEȘTE ȘI FOTO Blocul Aro, proiectat de nepotul lui Ion Creangă, intră în consolidare, cu fonduri naționale nerambursabile. Cinematograful Patria, loc emblematic pentru București din 1935 - închis de aproape 10 ani așteptând lucrarea

Acest raport reprezintă rezumatul anual al celor mai recente angajamente de reducere a emisiilor - cunoscute sub denumirea de "contribuții determinate la nivel național" (NDC) - asumate de cei 195 de semnatari ai Acordului de la Paris din 2015, care au reprezentat 95% din emisiile globale în 2019, scrie Agerpres.

Raportul a fost publicat cu doar câteva zile înainte de deschiderea COP29, pe 11 noiembrie, la Baku, în Azerbaidjan.

Planurile combinate actuale ale statelor ar duce la emisii de 51,5 gigatone de echivalent CO2 în 2030, cu doar 0,6% mai puțin decât în analiza anterioară publicată de ONU la sfârșitul anului 2023.

În total, 34 de țări, inclusiv membri ai Uniunii Europene, Brazilia și Azerbaidjan, au furnizat informații actualizate cu privire la obiectivele lor.

"Poluarea cu gaze cu efect de seră la aceste niveluri va garanta un dezastru uman și economic pentru toate țările, fără excepție", a avertizat Simon Stiell.

Raportul de sinteză publicat luni "ar trebui să marcheze un punct de cotitură, punând capăt erei insuficienței și declanșând o nouă eră a accelerației, cu noi planuri naționale de acțiune pentru climă și mult mai îndrăznețe din partea fiecărei țări, așteptate anul viitor", a subliniat directorul UNFCCC.

Anchetă în Italia: este investigat proprietarul Ray Ban. Persoane sunt în arest la domiciliu, suspiciuni de acces ilegal la bazele de date de stat CITEȘTE ȘI Anchetă în Italia: este investigat proprietarul Ray Ban. Persoane sunt în arest la domiciliu, suspiciuni de acces ilegal la bazele de date de stat

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (PNUM) avertizase deja cu privire la lipsa de progrese semnificative în ultimul an. "Avem nevoie de o mobilizare globală la o scară și într-un ritm nemaiîntâlnite până acum și avem nevoie de aceste lucruri chiar acum, altfel obiectivul de 1,5°C va fi în curând mort", a avertizat directorul executiv al PNUM, Inger Andersen.

Acordul de la Paris din 2015 stabilește obiectivul de a limita încălzirea globală la "mult sub 2°C în comparație cu nivelurile preindustriale", când omenirea a început să exploateze pe scară largă combustibilii fosili responsabili pentru emisiile de gaze cu efect de seră, "și, dacă va fi posibil, la 1,5°C".

Dar pentru a avea 50% șanse de a limita încălzirea globală la 1,5°C, emisiile globale trebuie să scadă cu 43% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2019, conform Grupului interguvernamental de experți în evoluția climei (GIEC), mandatat de ONU. 

viewscnt
Afla mai multe despre
climă
emisii