Premierul Cîțu afirmă că a fost nevoit să numească secretari de stat ai actualei coaliții de guvernare sau consilieri proprii în consiliile de administrație (CA) ale companiilor de stat, pentru că miniștrii întârzie să organizeze concursuri pentru manageri selectați conform OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.
Mai este important: Deși, tot de la începutul anului, a anunțat restructurarea companiilor de stat, premierul Cîțu a arătat frecvent că miniștrii nu au venit cu planuri de reformare a acestora și le-a transmis public colegilor de cabinet că nu vor primi banii promiși în lipsa acestor măsuri.
CITEȘTE ȘI Guvernul va lansa programul Anghel Saligny, pentru drumuri, canalizare și gaze, finanțat cu 50 miliarde leiÎntrebat de ce mai mulți consilieri de stat, consilieri personali sau secretari de stat se află în CA-uri, premierul Cîțu a arătat că lipsa concursurilor pentru posturi de managament și nevoia de funcționare a companiilor l-au determinat să facă aceste numiri.
”Pe de-o parte, din punctul meu de vedere, este vorba de oamenii în care ai încredere, dar pe de altă parte, da, trenează și am cerut acele concursuri pe 109. Dacă nu ai concursuri pe 109, trebuie să numești pe cineva acolo temporar, pentru că altfel blochezi situația. Acești oameni sunt numiți temporar pe două luni de zile, pe patru luni de zile. Încerc să fie cât mai scurtă perioada, ca să poată să fie organizate aceste concursuri pe 109. Nu sunt numiți pe o perioadă lungă. Imediat când s-au făcut concursurile, ei pleacă de acolo, dar aștept de la toate ministerele aceste concursuri pe 109, care văd că întârzie și până atunci trebuie să avem o perioadă în care aceste lucruri să funcționeze”, a susținut Cîțu.
CITEȘTE ȘI Guvernul a discutat ordonanța privind majorarea contractelor de investiții, în urma creșterii prețurilor, dar Cîțu susține că pot și scădea contracteÎn context, Cîțu a arătat că e de acord cu proiectul legislativ din Parlament pentru reducerea indemnizațiilor membrilor de CA.
”Sunt de acord cu orice, reducem indemnizațiile, reducem numerele, numai să se întâmple ceva. Văd că lucrurile astea trenează și atunci trebuie cumva să funcționăm. (...) Dar în același timp, aceeași rugăminte o am către, sau solicitare către miniștri, să înceapă odată concursurile pe 109. Ca să terminăm cu această situație de provizorat”, a afirmat premierul Cîțu.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul dublează numărul muncitorilor străini admiși în RomâniaProfit.ro a arătat anterior că dacă guvernanții actuali doresc aplicarea acestor măsuri, având în vedere că au fost adoptate deja de Senat, cea mai rapidă cale ar fi adoptarea proiectului existent în Parlament, prin votul majoriății în Camera Deputaților, cu eventuale ale modificări propuse chiar de Guvern.
Proiectul de lege, după cum a fost prezentat atunci de Profit.ro, a fost inițiat de patru deputați PNL și are în vedere modificarea Ordonanței de Urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu scopul eliminării sinecurilor pe care puterea le acordă membrilor săi.
Conform proiectului, o persoană fizică nu va putea exercita concomitent mai mult de un singur mandat în din consiliile de administrație ale companiilor de stat, urmând a fi redus și numărul de membri desemnați în consiliile de administrație, în directorate sau consilii de supraveghere de către autoritățile tutelare.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul introduce recompense în bani pentru persoanele care se vaccineazăMăsura a fost adoptată în unanimitate de senatorii prezenți în plenul Senatului, într-o ședință de la începutul lunii octombrie 2019. Proiectul a fost votat de toate partidele, deși Guvernul Dăncilă, reprezentat de un secretar de stat din Ministerul Finanțelor, nu a susținut-o.
Este adevărat că actualul prim-ministru, fost senator și atunci, a lipsit de la votul inițiativei, dar este improbabil că s-ar fi împotrivit acesteia.
Inițiativa a fost apoi transmisă spre dezbatere Camerei Deputaților, iar termenul depunere a unui raport în vederea unui vot decizional a fost stabilit pentru 24 octombrie 2019. Între timp, la 10 octombrie 2019, Guvernul Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură, cabinetul Orban a fost votat în Parlament la 4 noiembrie 2019, iar de atunci niciunul din partidele parlamentare nu a mai insistat pentru promovarea proiectului, care nu are în prezent decât un aviz de la o comisie de specialitate.
CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului, pregătind noua taxă auto, anunță: Creștem impozitele pe mașinile vechi. În 10-15 ani nu vor mai exista pe piață mașini cu motor pe benzină sau pe diesel!Opoziția ar putea interpreta acum că motivul pentru care actualii guvernanți ”au uitat” de proiect și nu l-au promovat nici după formarea unei noi majorității parlamentare rezidă chiar în prevederile propuse.
Între timp, de altfel, Guvernul a decis majorarea numărului reprezentanților statului în Consiliul de Administrație (CA) al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), prin ordonanță de urgență, de la 7 la 9, reprezentanții statului având astfel 2 membri în plus. Decizia, anunțată anterior ca proiect de Profit.ro, a venit după ce premierul Cîțu a negat o astfel de intenție și chiar, de mai mult timp, a promis că va reduce sinecurile politice prin micșorarea numărului de membri ai CA la companiile de stat.