China își va majora cheltuielile pentru apărare cu 7,2% în acest an, menținând o rată de creștere constantă, în timp ce Beijingul se confruntă cu dificultăți după trei ani de creștere economică lentă, pe fondul unor provocări geopolitice tot mai mari, de la Taiwan la Ucraina, transmite Reuters.
Majorarea bugetului, anunțată într-un raport guvernamental care urmează să fie prezentat în Parlament, este egală cu cifra de anul trecut, scrie News.ro.

Ea rămâne cu mult peste ținta de creștere economică a Chinei pentru acest an, de aproximativ 5% - care, potrivit analiștilor, era așteptată și reflecta ambițiile Beijingului de a continua modernizarea militară în contextul provocărilor geopolitice.
De când Xi a devenit președinte și comandant suprem în urmă cu mai bine de un deceniu, bugetul apărării a crescut la 1,78 trilioane de yuani (245,65 miliarde de dolari) în acest an, de la 720 de miliarde de yuani în 2013.
Xi își propune să finalizeze modernizarea militară completă până în 2035, armata chineză dezvoltând noi rachete, nave, submarine și tehnologii de supraveghere.
Raportul din acest an continuă să sublinieze importanța pregătirii de luptă și a îmbunătățirilor științifice și strategice, dar promite, de asemenea, ”continuarea îmbunătățirii conduitei politice a armatei” - o referire aparentă la numeroasele scandaluri de corupție care afectează Armata Populară de Eliberare (APL).
Doi foști miniștri ai apărării și un membru al Comisiei militare centrale s-au numărat printre cei înlăturați în ultimii doi ani.
Atașații militari regionali urmăresc îndeaproape bugetul și raportul, unii observând că referințele privind pregătirea pentru luptă vor însemna noi exerciții și desfășurări intense în jurul Taiwanului și în întreaga regiune.
Navele chineze au organizat un exercițiu fără precedent cu foc real în Marea Tasmaniei în februarie, forțând devierea aeronavelor comerciale.
Institutul Internațional pentru Studii Strategice, cu sediul la Londra, a remarcat într-un studiu realizat în februarie asupra armatelor din lume că, având în vedere constrângerile economice mai mari ale Chinei, ”autoritățile se confruntă cu întrebări din ce în ce mai acute cu privire la domeniile cărora să le acorde prioritate”.

China rămâne al doilea cel mai mare cheltuitor militar din lume, după Statele Unite, al căror buget militar propus pentru 2025 este de 850 de miliarde de dolari.
Analistul de securitate Wen-Ti Sung a declarat că Beijingul este dornic să proiecteze stabilitate cu un limbaj moderat și un buget de apărare stabil, chiar dacă puterea sa crește, spre deosebire de Statele Unite sub noul președinte Donald Trump.
”Beijingul încearcă să facă acceptarea Chinei ca superputere relativ mai previzibilă cât mai ușoară posibil pentru alții”, a declarat Sung, membru nerezident al Atlantic Council.