China lansează primul recensământ de după politica ”copilului unic”

China lansează primul recensământ de după politica ”copilului unic”
scris 2 nov 2020

Milioane de agenți au început să umble din ușă în ușă, în China, pentru a număra locuitorii, într-un recensământ în cea mai populată țară din lume care urmează să permită să se afle dacă abandonarea politicii ”copilului unic” a permis o relansare a nașterilor, relatează AFP.

Această operațune gigantică este efectuată din zece în zece ani. Pentru prima oară, chinezii vor putea să-și transmită informațiile printr-o aplicație pe mobil, pentru a simplifica tratarea datelor, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Precedentul recensământ, efectuat în 2010, a stabilit o populație de 1.339.724.852 de persoane - o creștere de peste 73 de milioane de locuitori (5,83%) față de anul 2000, mai mare decât întreaga populație a Franței.

Restaurantele, barurile, cinematografele, școlile din București rămân închise încă două săptămâni CITEȘTE ȘI Restaurantele, barurile, cinematografele, școlile din București rămân închise încă două săptămâni

Aproximativ șapte milioane de agenți recenzori - angajați ai administrațiilor din cartiere și voluntari - au început duminică să colecteze datele. Această operațiune urmează să continue timp de două luni, din luxoasele zgârie-nori din Shanghai (est) și până în satele izolate din Tibet (sud-vest).

Recensământul urmează să permită o mai bună înțelegere a creșterii demografice și mișcărilor populației. Ea va face totodată posibilă o mai bună repartizare a resurselor în vederea educației, sănătății, transporturilor sau locurilor de muncă.

Analiza rezultatelor ar urma să dureze doi ani. Una dintre principalele mize este să se stabilească dacă oprirea politicii ”copilului unic” a permis o creștere semnificativă a populației.

Limitatea nașterilor a fost lansată la sfârșitul anilor '70, într-un context ce puternică creștere demografică, pe când familiile numeroase erau norma.

Însă China a decis în 2015 să autorizeze toate cuplurile să aibă doi copii, pe fondul unei îmbătrâniri a populației și unei lipse tot mai mari de forță de muncă.

”INUTIL”

Această revoluție nu s-a tradus însă nici pe departe într-un baby-boom.

Nivelul natalității a fost anul trecut cel mai slab de la înființarea Republicii Populare în 1949, din cauza creșterii costului vieții cuplurile abținându-se să facă copii.

Potrivit estimărilor Guvernului, recensământ ar urma să constate o populație de 1,42 de miliarde de locuitori - o creștere de 5,99% în zece ani.

Însă un institut chinez de cercetare a publicat în noiembrie un studiu - foarte comentat în țară - care aprecia că această previziune este mult prea optimistă și îndemna la autorizarea cuplurilor să aibă trei copii.

Mulți chinezi subliniază că adevărata frână în calea nașterilor este lipsa susținerii publice a costului vieții și școlii.

”Chiar dacă s-ar autoriza zece copii (de cuplu), ar fi inutil, atât timp cât societatea nu va fi mai primitoare cu nou-născuții și educația copiilor”, a comentat un navigator pe Internet pe rețeaua de socializare WeChat - o părere generală și ”plăcută” de sute de ori.

Experți estimează că sunt necesari 15 ani pentru a se constata efectele politicii ”celor doi copii”, deoarece alți factori limitează nașterile, și anume studiile mai îndelungate ale femeilor și voiința lor de a avea un copil mai tâziu.

PROTECȚIE?

În afară de recensământul din ușă în ușă, chinezii își pot preda informațiile printr-o aplicație pe mobil. Ea a provocat deja o mică polemică, într-o țară în care dezbaterea pe tema datelor personale se află în creștere.

China este ultraconectată - mai mult decât Occidentul - în domeniul serviciilor și plăților mobile. Mulți consumatori consideră acceptabilă colectarea datelor despre obiceiurile lor la cumpărărturi sau de călătorie, din cauza avantajelor limii digitale.

Însă alții se întreabă despre folosirea datelor lor.

Aceste îngrijorări au fost alimentate anul acesta de apariția aplicațiilor anti-covid-19 obligatorii. Ele au permis oprirea eficientă a noului coronavirus, însă înseamnă o colectare masivă de datele de către autorități a informațiilor despre deplasări.

Biroul Național de Statistici (BNS), care supervizează recensământul, a promis că toate informațiile colectate vor rămâne confidențiale și că nu vor fi folosite în alte scopuri.

În ceea ce privește Guvernul, el a dezvăluit anul acesta un proiect de lege privind protecția datelor, care prevede o înăsprire a pedepselor aplicate contravenienților.

viewscnt
Afla mai multe despre
chiina
recensamant