China: inflația zero complică și mai mult redresarea economică

China: inflația zero complică și mai mult redresarea economică
scris 10 iul 2023

Prețurile de consum din China au rămas stabile în luna iunie în ritm anual, în timp ce prețurile de producție au continuat să se scadă, reflectând o cerere slabă care complică și mai mult redresarea, potrivit cifrelor oficiale publicate luni, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Aceste cifre alimentează temerile legate de deflație – o scădere a prețurilor de consum – în cea de-a doua economie ca mărime din lume, arată G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Primarul Constanței, despre pericolul holerei în Marea Neagră. De ce a scăzut numărul turiștilor CITEȘTE ȘI Primarul Constanței, despre pericolul holerei în Marea Neagră. De ce a scăzut numărul turiștilor
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Indicele prețurilor de consum (IPC), principalul indicator al inflației, s-a situat în iunie la 0% în ritm anual, față de 0,2% în luna precedentă, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS).

Această valoare a fost mai mică decât se așteptau analiștii intervievați de Bloomberg (+0,2%).

Departe de creșterile observate în țările dezvoltate, prețurile alimentelor din China au scăzut ușor pe parcursul anului (-0,5%), la fel ca și prețurile bunurilor de consum (-0,3%), în timp ce prețurile serviciilor au rămas practic stabile (+0,1%).

Spre comparație, inflația a rămas ridicată în Franța în luna iunie (+4,5% în ritm anual).

Marea Britanie va simplifica regulile pentru listarea la bursa din Londra CITEȘTE ȘI Marea Britanie va simplifica regulile pentru listarea la bursa din Londra

Prețurile la producător (prețurile la poarta fabricii) s-au prăbușit și mai mult, semn al cererii interne slabe și al scăderii costului materiilor prime, cum ar fi minereul de fier și țițeiul.

Potrivit BNS, indicele PPI a scăzut cu 5,4% în iunie – a noua lună consecutivă în care se înregistrează o astfel de scădere. Această scădere este mai mare decât cea din luna mai (-4,6%) și mai mare decât previziunile analiștilor chestionați de Bloomberg (-5%).

În luna mai, exporturile gigantului asiatic s-au contractat cu 7,5% în ritm anual, iar activitatea manufacturieră a scăzut pentru a doua lună consecutiv.

Pentru a relansa economia, unii analiști pledează pentru o reducere a ratei dobânzii.

China vizează o creștere de „aproximativ 5%” în acest an, una dintre cele mai scăzute din ultimele decenii. Cifra de creștere pentru prima jumătate a anului va fi publicată pe 17 iulie.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
inflatie