China dezvăluie un plan cincinal fără obiectiv de creștere economică

China dezvăluie un plan cincinal fără obiectiv de creștere economică
scris 29 oct 2020

China a dezvăluit joi liniile directoare generale pentru următorii cinci ani, punând accentul pe consumul intern și autonomia tehnologică, dar fără să stabilească pentru moment un obiectiv de creștere economică, relatează France Presse și Reuters.

În cea mai pură tradiție a regimului, Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), reunit de luni în jurul președintelui Xi Jinping, a adoptat cel de-al 14-lea plan cincinal (2021-2025), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Bogdan Olteanu, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Bogdan Olteanu, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare

Aceste orientări vor fi prezentate parlamentului pentru aprobare oficială la următoarea reuniune, din martie anul viitor.

Într-un comunicat difuzat de mass-media la sfârșitul reuniunii se cere un "nou model de dezvoltare economică" mai concentrat pe consumul casnic.

Pentru o lungă perioadă de timp, China și-a construit creșterea pe investiții puternice, în special în infrastructură, și pe exportul unor cantități mari de produse ieftine.

Dar acest model, ce a permis Chinei în patru decenii să treacă de la statutul de țară săracă la cel de a doua cea mai mare economie mondială, își găsește acum limitele, notează AFP.

"Mediul internațional devine din ce în ce mai complex, cu instabilitate și incertitudine în creștere", subliniază documentul, în contextul rivalității tot mai mari cu Statele Unite și al crizei coronavirusului ce devastează economia mondială.

Ca semn al incertitudinii dominante, textul se abține de la stabilirea unui obiectiv de creștere economică pentru următorii cinci ani, spre deosebire de planul cincinal precedent ce viza o creștere a PIB de cel puțin 6,5% pe an în medie între 2016 și 2020.

Din cauza epidemiei, Beijingul a renunțat deja la începutul anului să stabilească un obiectiv de creștere pentru 2020.

China trebuie să obțină "autonomia tehnologică", adaugă documentul, în momentul când giganții țării, precum furnizorul de echipamente de telecomunicații Huawei vizat de sancțiunile Washingtonului, rămân puternic dependenți de tehnologii americane cruciale.

Liderii chinezi au cerut de asemenea accelerarea tranziției ecologice după angajamentul ambițios al președintelui Xi Jinping luna trecută de a atinge neutralitatea în privința emisiilor de carbon până în 2060.

Rămân multe întrebări cu privire la modul în care cel mai mare poluator din lume poate atinge acest obiectiv.

Gigantul asiatic este responsabil pentru mai mult de un sfert din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

China s-a bazat puternic pe cărbune pentru a-și spori creșterea. Dar țara de asemenea investește cel mai mult în energii regenerabile și este un jucător cheie în Acordul de la Paris privind clima.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
china
economie