China a suspendat reduceri fiscale pentru importurile a 12 compuși chimici din Taiwan, ca răzbunare pentru ceea ce Beijingul consideră a fi o încălcare a unui acord comercial, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor cheie din insula condusă democratic, transmite CNBC.
”Taiwanul a adoptat în mod unilateral interdicții discriminatorii, restricții și alte măsuri privind exportul de produse continentale, încălcând prevederile Acordului-cadru de cooperare economică în strâmtoare”, a declarat joi Ministerul de Finanțe al Chinei, într-un comunicat.
Ministerul chinez al Comerțului a acuzat vinerea trecută Taiwanul de încălcarea regulilor Organizației Mondiale a Comerțului și a termenilor unui acord comercial din 2010 dintre ambele părți, extinzându-și ancheta cu privire la presupusele restricții ale Taiwanului asupra comerțului cu continentul până pe 12 ianuarie, cu doar o zi înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare, scrie News.ro.
Guvernul din Taiwan condus de Partidul Democrat Progresist a acuzat adesea Beijingul de interferență în alegeri, fie prin intimidare militară, fie prin cooptarea elitei de afaceri din Taiwan, din cauza dependenței lor economice de China.
China nu a renunțat niciodată la pretenția sa asupra Taiwanului, care se autoguvernează de când partidul naționalist chinez, sau Kuomintang, a fugit pe insulă după înfrângerea sa în războiul civil chinez din 1949.
De fapt, Beijingul a intensificat activitatea militară în strâmtoarea Taiwan și în apele din apropiere în acest an.
Momentul investigației Chinei este intenționat și sugerează că obiectivele acesteia sunt mai mult politice decât economice, a declarat purtătorul de cuvânt Lin Tze-luen, la o conferință de presă la Taipei, după o reuniune regulată a cabinetului.
El a mai spus că procesul de investigare al Chinei a fost opac.
CITEȘTE ȘI Polonezii de la PESA câștigă și a doua licitație a României pentru noi trenuri. Printre cele mai mari comenzi din istoria companieiAnunțul Chinei de joi înseamnă că compușii chimici, inclusiv clorura de vinil, dodecilbenzenul și formele primare ale copolimerului de etilenă propilenă, vor fi acum supuși tarifelor de la 1 ianuarie.
Criza are loc într-un moment în care companiile taiwaneze, inclusiv producătorii săi de mega semiconductori, își diversifică amprenta pe continent și își reduc dependența economică de China, în parte din cauza războiului cu cipurile de la Washington împotriva Beijingului.