Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins o cerere a 672 de pompieri profesioniști și voluntari împotriva vaccinării lor obligatorii contra COVID-19 în Franța, a anunțat CEDO, potrivit AFP.
"Curtea a apreciat că aceste cereri sunt în afara domeniului de aplicare a Articolului 39 din reglementarea sa" care permite sesizarea în procedură de urgență când solicitanții sunt expuși "unui risc real de daune ireparabile", scrie Agerpres.
Pompierii invocaseră dispozițiile Convenției europene a drepturilor omului referitoare la "dreptul la viață" și "dreptul la respectarea vieții private și familiale".
Ei au cerut CEDO să "suspende obligativitatea vaccinării" prevăzută prin legea din 5 august 2021 referitoare la gestionarea crizei sanitare și să suspende, de asemenea, "dispozițiile prevăzând interzicerea exercitării activităților" celor care "nu se vor fi conformat vaccinării obligatorii", precum și "întreruperea remunerării acestora".
Decizia CEDO, luată de un complet format din șapte judecători, nu prevede totuși "imposibilitatea unor decizii ulterioare cu privire la admisibilitate și asupra fondului cazurilor respective", precizează curtea.
Într-un comunicat anunțând intenția sa de a sesiza Curtea, sindicatul Sud SDIS al pompierilor insista la începutul lunii august asupra faptului că "nu este împotriva vaccinului", ci doar împotriva obligativității vaccinării, "foarte prost primită, inclusiv de persoane deja vaccinate".
Curtea Constituțională a Franței a susținut, cu unele excepții, la 5 august, legea adoptată de parlamentul țării privind obligativitatea vaccinării pentru angajații serviciilor de urgență, medicilor și profesorilor, conform presei franceze.
CITEȘTE ȘI Fauci: Statele Unite ar putea aduce sub control Covid-19 până la începutul anului viitor. Alte aprobări de vaccinuri ar putea avea loc în curândEste "prima hotărâre europeană cu privire la obligativitatea vaccinării împotriva #COVID19", a reacționat pe Twitter juristul Nicolas Hervieu, specialist al CEDO.
Curtea, cu sediul la Strasbourg (estul Franței), se pronunțase totuși deja într-un dosar referitor la obligativitatea vaccinării în 8 aprilie, în urma sesizării unor părinți cehi care refuzau să-și vaccineze copiii împotriva bolilor copilăriei. CEDO aprecia că această obligație poate fi "necesară într-o societate democratică". Această hotărâre, chiar dacă nu se referea la vaccinarea împotriva COVID-19, este considerată drept o înfrângere pentru antivacciniști.