Medicii de familie vor fi plătiți cu câte 60 de lei la fiecare inoculare la domiciliu cu vaccin împotriva Covid-19, în timp ce orice unitate sanitară din țară va putea imuniza cetățenii, conform unei ordonanțe de urgență prezentate anterior de Profit.ro și adoptate acum de Guvern. Totodată, pe fondul reticenței față de vaccinare, Executivul va majora de la 10% la 25% limita maximă a pierderilor admise pentru vaccinurile împotriva Covid-19.
De ce este important: După cum a arătat anterior Profit.ro, în ritmul actual, până la finalul anului 2021 ar fi vaccinate doar 8.611.300 de persoane, sub 45% din populația rezidentă, lăsând astfel România expusă în fața unui nou val epidemic în trimestrul IV al anului 2021 și în trimestrul I al anului 2022.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform ordonanței adoptate acum, Executivul reia aceste estimări și, prelungind prevederile actuale pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva Covid-19, propune noi măsuri pentru accelerarea procesului de vaccinare, ”astfel încât ținta minimă de 10.700.000 de persoane vaccinate, comunicate de către România la începutul procesului de negociere cu Comisia Europeană, să fie atinsă, cu atât mai mult cu cât această limită este considerată minim necesară pentru a limita semnificativ circulația virusului”.
Pentru atingerea unei asemenea ținte, Guvernul arată că se impune ”fie vaccinarea într-o proporție foarte mare a populației adulte (aproximativ 13.500.000 de vaccinați peste 18 ani) fie extinderea vaccinării la categorii noi de vârstă care, deși dezvoltă cu o frecvență redusă forme severe de Covid-19, sunt susceptibile infecției și pot susține transmisia virusului în comunitate”.
Prin urmare, ordonanța creează cadrul legal astfel încât un număr seminficativ de persoane, în perioada următoare, să fie imunizate, la domiciliu, de către medicul de familie aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate, activitate tarifată cu 60 lei/inoculare.
Tariful propus este mai mare decât cel pentru vaccinarea în cabinet (40 lei/cabinet) pentru a acoperi cheltuielile de deplasare precum și cele pentru materialele sanitare necesare suplimentar față de cele din cabinet.
CITEȘTE ȘI DOCUMENTE Ajutor de peste 43 milioane euro, de la Guvern, pregătit pentru CFR CălătoriTotodată, având în vedere că există unități sanitare în cadrul cărora nu funcționează centre de vaccinare împotriva COVID-19 și ținând cont că ambulatoriile de specialitate pot fi și parte integrantă a spitalelor, Guvenul va crea cadrul legal astfel încât vaccinarea să se poată realiza în toate unitățile sanitare precum și în cadrul ambulatoriilor de specialitate. Pentru vaccinarea prestată în cadrul ambulatoriului de specialitate, inclusiv ambulatoriul integrat al unității sanitare aflate în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate este stabilit un tarif de 40 de lei/inoculare, prin similitudine cu tariful existent pentru vaccinarea în cabinetul medicului de familie.
Pentru asigurarea continuității activității de vaccinare se reglementează faptul că, pentru această activitate desfășurată de către medicii de familie, precum și de către medicii de specialitate în unitățile sanitare din ambulatoriul de specialitate, inclusiv ambulatoriul integrat al unitătii sanitare, decontarea se realizează pe baza unui contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al acestora.
Măsurile sunt prevăzute a fi în vigoare până la data de 31 martie 2022, termen până la care a fost prelungită și activitatea de administrare a vaccinului de către medicii de familie în cabinetele proprii pentru persoanele înscrise pe lista proprie, pentru cele care nu au un medic de familie sau pentru care medicul de familie nu asigură aceste servicii.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Nou ajutor pregătit pentru TAROM. Comisia Europeană investighează legalitatea ajutorului acordat deja. Compania are datorii pe termen scurt de 700 milioane leiDe asemenea, Guvernul va majora de la 10% la 25% limita pentru pierderile anuale cantitative și valorice în cazul vaccinurilor împotriva COVID-19, calculate pentru întregul lanț de depozitare, distribuție și consum al vaccinurilor.
Potrivit Executivului, nivelul de 25% propus pentru pierderile acceptate de vaccinuri împotriva COVID-19 a fost stabilit în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.
”Astfel, în cazul vaccinărilor de rutină, în cabinet, pentru vaccinurile multidoză în care dozele trebuie folosite în maxim 6 ore de la deschiderea flaconului, rata acceptată a pierderilor poate ajunge și la 40%. Utilizând aplicația pusă la dispoziție de OMS pentru calcularea ratei de pierdere și particularizând-o pentru România și pentru vaccinul BCG (multidoză, nu poate fi conservat, se administrează în cabinet), rezultatul indică o rată acceptată de 62%. Considerăm că, prin manipulări atente pe lanțul de transport, prin măsuri de securizare a depozitelor, printr-o bună gestionare a vaccinurilor la cabinete (de ex. prin programări), dar și prin campanii de informare și de încurajare a populației de a se prezenta la centrale de vaccinare (pentru a se vaccina mai multe persoane atunci când se deschide un flacon) se poate atinge un nivel mai redus al pierderilor decât cel acceptat de OMS, dar net mai mare decât cel actual”, arată Guvernul.