Primăriile de pe litoral nu vor mai încheia contracte de utilizare în scop turistic a plajelor cu titularul dreptului de administrare (Administrația Națională ”Apele Române”), dar vor putea solicita atribuirea în folosință gratuită a unei cote de până la 20% din suprafața acestor plaje situate pe raza lor administrativ-teritorială, iar acestea vor avea destinația de ”plajă publică”, gratuită pentru populație.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Legislația prevede acum că utilizarea plajelor în scop turistic se poate face de către operatori economici care administrează structuri de primire turistice; proprietari ori administratori de ansambluri rezidențiale care desfășoară activități de turism; operatori economici care desfășoară activități de divertisment, agrement și/sau sportive; autorități ale administrației publice locale.
Astfel, titularul dreptului de administrare a plajelor (Administrația Națională ”Apele Române”) încheie contracte de închiriere cu autoritățile administrației publice locale din localitățile riverane Mării Negre, la solicitarea acestora, pentru o cotă de până la 20% din suprafața plajelor utilizate în scop turistic care sunt situate pe raza lor administrativ-teritorială.

Un proiect al actualei puteri, analizat de Profit.ro. arată însă că tot mai multi cetățeni semnalează faptul că ”accesul liber la mare și plajă a devenit, în multe zone, aproape imposibil, din cauza supraaglomerării cu șezlonguri, a prețurilor prohibitive practicate pe plajele închiriate către privați și a restricțiilor impuse de operatorii economici asupra spațiilor care ar trebui să rămână publice”.
”Fenomenul contribuie, în principal, la excluderea categoriilor sociale vulnerabile și a locuitorilor respectivului UAT de la accesul liber la litoral, ceea ce contravine principiilor echității sociale și dreptului constitutional la un mediu sănătos și de recreere”, susțin inițiatorii proiectului.
Ca urmare, aceștia propun ca titularul dreptului de administrare a plajelor (Administrația Națională ”Apele Române”) să nu mai încheie contracte cu primăriile localităților de pe litoral pentru plaje turistice, însă autoritățile locale să aibă dreptul la atribuirea în folosință gratuită, la solicitarea lor expresă, a unei cote de până la 20% din suprafața plajelor utilizate în scop turistic de pe raza lor administrativ-teritorială, cu destinația de plajă publică.
Prin plajă publică se va înțelege ”sectorul/subsectorul de plajă destinat accesului liber și gratuit al populației, atribuit în folosință gratuită autorităților administrației publice locale din localitățile riverane Mării Negre, la solicitarea acestora”.

Pe de altă parte, cum a anunțat Profit.ro, multe plaje de pe litoral tocmai au fost împărțite pe următorii 10 ani - VEZI AICI
Autoritățile administrației publice locale care primesc în folosință gratuită suprafețe de plajă turistică cu titulatura de plajă publică, vor avea și următoarele obligații:
a) Asigurarea curățeniei și igienizării plajei publice prin:
- Organizarea și desfășurarea activităților de salubrizare zilnică, în perioada sezonului estival;
- Instalarea coșurilor speciale pentru deșeuri, colectare selectivă și toalete ecologice;
- Activități de dezinsecție și deratizare, dacă este cazul.
b) Amenajări pentru siguranța turiștilor și accesibilitate:
- Asigurarea accesului neingrădit prin dispunerea unor căi de acces pentru persoanele cu dizabilități;
- Rampe de acces și module de grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilități;
- Instalarea de panouri de informare și avertizare privind regulile de comportament pe plajă;
- Montarea de dușuri;
- Împrejmuirea limitărilor cu balize simple, fără îngrădire, care semnalizează zona de plajă public .

c) Asigurarea serviciului de salvamar, a pazei și ordinii publice:
Contractarea de personal salvamar in timpul sezonului estival;
- Amenajarea unui punct de prim ajutor, conform cerințelor DSP, pe toată perioada sezonului estival;
- Colaborarea cu Poliția Locală, Poliția Română și Jandarmeria Română pentru prevenirea oricăror incidente sau ocuparea abuzivă a plajei publice de către comercianți;
- Interzicerea activitătilor comerciale fară autorizație.
d) Întreținerea infrastructurii naturale, raportare și transparență:
- Protejarea și reabilitarea, dacă este cazul, a dunelor de nisip și a vegetației costiere;
- Interzicerea oricăror interventii care afectează linia naturală a țărmului;
- Transmiterea de rapoarte periodice către Administrația Națională ”Apele Române" privind starea și modul de utilizare a plajei publice;
- Publicarea pe site-ul primăriei a regulamentului de utilizare a plajei și eventualele investiții realizate.