Câștigătorii și pierzătorii din Europa după anunțarea tarifelor comerciale de către Donald Trump

Perspective   
Câștigătorii și pierzătorii din Europa după anunțarea tarifelor comerciale de către Donald Trump

Piețele globale, companiile și relațiile geopolitice tradiționale au fost zdruncinate joi, la o zi după ce președintele american Donald Trump a anunțat o nouă politică tarifară amplă, iar Europa nu a fost ocolită de efecte, relatează CNBC.

Uniunea Europeană a fost lovită de tarife de 20%, în timp ce Regatul Unit a fost afectat de tarife mai reduse, de 10%, profitând de o relație comercială mai echilibrată cu SUA. Atenția se îndreaptă acum spre reacțiile politicienilor europeni și potențiala escaladare a conflictului comercial, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Tesla deschide primul service din afara Bucureștiului CITEȘTE ȘI FOTO Tesla deschide primul service din afara Bucureștiului
Evenimente

Deși majoritatea analiștilor sunt de acord că, din perspectivă economică, nu există adevărați câștigători în fața unei posibile încetiniri a creșterii și fragmentării comerțului global, unele sectoare europene s-au remarcat joi, fie pozitiv, fie negativ.

Produse de lux
Indicele european Stoxx Luxury 10 a scăzut cu 4,8%. Acțiunile Burberry au coborât cu peste 8%, LVMH cu 4,8%, iar Kering (deținătorul Gucci) cu 5%.
Produsele de lux, fabricate în general în Europa și exportate în SUA, sunt direct vizate de noile tarife. Potrivit analiștilor Citi, Birkenstock (Germania), Brunello Cucinelli (Italia) și Pandora (Danemarca) sunt printre cele mai expuse companii, cu 31%-47% din venituri provenind din SUA.

Alimente și băuturi
SUA reprezintă o piață majoră pentru vin, bere, băuturi spirtoase, ciocolată, brânzeturi și ulei de măsline din UE.
AB InBev a scăzut cu 0,6%, Pernod Ricard cu 2,5%, Heineken cu 1,3%, iar Tate & Lyle cu 2,6%. Asociația Spirits Europe a declarat că acest comerț transatlantic susține numeroase locuri de muncă și cere revenirea la o relație comercială stabilă.

Germania – cel mai afectat exportator european
Germania, cel mai mare exportator european către SUA, este afectată direct, în special prin sectorul auto (BMW, VW, Mercedes-Benz, Porsche), vizat acum de tarife de 25%.

Economistul-șef al Deutsche Bank, Robin Winkler, a avertizat că efectele indirecte ale șocului tarifar vor fi semnificative, în special din cauza măsurilor mult mai dure împotriva importurilor asiatice, ceea ce accentuează impactul asupra lanțurilor comerciale globale.

Planul în trei puncte anunțat de noul șef al Volvo, considerat unul dintre liderii vizionari ai industriei auto CITEȘTE ȘI Planul în trei puncte anunțat de noul șef al Volvo, considerat unul dintre liderii vizionari ai industriei auto

Retail
Retaileri precum H&M și Adidas, care depind de producția din Asia de Sud și Sud-Est, sunt afectați de tarife de peste 40% asupra bunurilor din aceste regiuni.

Adidas a pierdut 11%. Specialiștii avertizează că pentru mulți exportatori, noile tarife înseamnă trecerea de la profit la pierdere, necesitând regândirea piețelor-țintă și a capacităților de producție.

Transport și logistică
Sectorul transporturilor globale este sensibil la încetinirea comerțului.

Maersk a declarat că noile tarife vor genera prudență în rândul clienților. Acțiunile Maersk au scăzut cu 9,5%, Hapag-Lloyd cu 8% și DSV cu 6,5%.

Sectorul bancar
Băncile au fost printre cele mai afectate sectoare. Indicele Stoxx Banks a scăzut cu 4,52%, în cea mai gravă sesiune din ultimii doi ani.

Standard Chartered a pierdut 10%, iar HSBC 7,5%, pe fondul temerilor de recesiune globală.

Industria auto
Tariful de 25% pentru importurile auto a afectat puternic sectorul: Volkswagen, Mercedes-Benz și BMW au scăzut cu peste 2%, iar Stellantis (proprietarul Jeep, Dodge, Fiat, Peugeot) a pierdut 3,5%.

Lanțurile globale de producție și dependența de fabricile din Mexic fac industria extrem de vulnerabilă la războiul comercial.

Valutele europene – rarele ”câștigătoare”
Euro și lira sterlină au atins maxime ale ultimelor șase luni, iar francul elvețian s-a apreciat semnificativ față de dolar.

La ora 15:00 în Londra, euro era în creștere cu 2,2%, la 1,108 dolari.

Analiștii prevăd un potențial avans către 1,12 dolari, dar avertizează că o apreciere prea rapidă ar putea declanșa vânzări.

ULTIMA ORĂ Apare un nou tip de firmă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Apare un nou tip de firmă

Farmaceuticele – momentan protejate
Medicamentele și produsele farmaceutice, exporturi importante ale UE, au fost scutite deocamdată de noile tarife.

Indicele Stoxx Pharma a scăzut cu 1,9%, dar GSK și AstraZeneca au crescut cu 2,7% și respectiv 1,5%. Novo Nordisk a fost stabilă. Cu toate acestea, Trump a avertizat că industria farmaceutică ar putea fi supusă unor investigații viitoare.

Utilitățile – sector defensiv în creștere
Într-un context negativ general, acțiunile utilitare europene au crescut cu 2,6%. Engie (Franța) și Iberdrola (Spania) au fost printre performerii zilei, fiecare cu o creștere de circa 2,7%, Iberdrola atingând un nou maxim anual.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
taxe
sua