Cancelarul german Olaf Scholz a semnalat că este deschis să suplimenteze forțele germane în Lituania, pentru a consolida flancul estic al NATO, ca răspuns la desfășurarea de trupe ruse în apropierea granițelor cu Ucraina, transmite Reuters.
Statele Unite au ordonat deja suplimentarea forțelor sale cu circa 3.000 de militari, pentru a consolida NATO în Polonia și România, ca răspuns la temerile privind o invazie rusă a fostei republici sovietice, scrie News.ro.
”Suntem gata să facem tot ce este necesar pentru a întări” grupul de luptă condus de germani în Lituania, a declarat Scholz într-un interviu acordat postului de televiziune ARD, cu puțin timp înainte de zborul său la Washington, unde se va întâlni cu președintele american Joe Biden.
Cancelarul a spus că va discuta acest lucru cu șefii celor trei state baltice care urmează să-l viziteze la Berlin joia viitoare.
Cu toate acestea, el a exclus încă o dată livrările de arme către Ucraina, din cauza politicii Germaniei de a nu trimite arme în zonele de conflict - o poziție înrădăcinată în istoria sângeroasă a țării din secolul al XX-lea, care a fost analizată în ultimul timp.
NATO a desfășurat patru unități de luptă multinaționale, care au aproximativ 5.000 de militari în total, în Polonia, Lituania, Letonia și Estonia, ca răspuns la anexarea de către Moscova a regiunii Crimeea de Ucraina în 2014.
Aceste așa-numite grupuri de luptă ale NATO, conduse de Statele Unite, Germania, Canada și Marea Britanie, sunt menite să stopeze un atac în regiune și să câștige timp pentru ca trupele NATO suplimentare să ajungă în prima linie.
Scholz a spus că a observat o oarecare atenuare a tensiunilor dintre Occident și Rusia, cu o creștere a dialogului, fie între Statele Unite și Rusia, fie în așa-numitul format Normandia al discuțiilor dintre Franța, Germania, Rusia și Ucraina.
”Aceasta a fost blocat de mult timp”, a spus el într-un interviu separat acordat postului RTL.