Tinerii descriu o situație agravantă față de 2020 în Barometrul 2024 ”Situația tineretului și așteptările sale”: 1 din 5 tineri (20%) consideră că veniturile nu sunt suficiente (nici sau doar pentru strictul necesar), față de aproape 1 din 20 tineri (6%) în 2020. Totodată, țansa de a avea o locuință corespunzătoare este percepută ca fiind deosebit de problematică pentru mai mult de 2 din 3 tineri (79%), iar accesul la un loc de muncă de calitate reprezintă o problemă, pentru același eșantion. Totodată, majoritatea tinerilor consideră că sistemul educațional nu îi ajută să dobândească competențele cerute de angajatori sau să fie capabili să dezvolte o afacere.
Cercetarea a fost comandată de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și a fost realizată de către Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS), în perioada aprilie - iunie 2024. Cercetarea a presupus un sondaj de opinie reprezentativ la nivel național, în rândul a 1.100 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani.
Potrivit sursei citate, 1 din 5 tineri (20%) consideră că veniturile nu sunt suficiente (nici sau doar pentru strictul necesar), față de aproape 1 din 20 tineri (6%) în 2020.
Șansa de a avea o locuință corespunzătoare este percepută ca fiind deosebit de problematică pentru mai mult de 2 din 3 tineri (79%).
De asemenea, accesul la un loc de muncă de calitate reprezintă pentru mai mult de 2 din 3 tineri (79%) o problemă, care poate fi chiar una serioasă.
CITEȘTE ȘI Autoritățile pregătesc cardul de sănătate virtual, pentru a mai reduce din costuri. Când ar urma să fie gata și cum va funcționaSistemul educațional este perceput de către majoritatea tinerilor ca unul rigid și ineficient, incapabil să îi pregătească pentru piața muncii sau pentru mediul de afaceri.
CITEȘTE ȘI Pentru ca România să intre în Visa Waiver, Guvernul introduce cardul electronic de cetățenie românăIerarhia celor mai importanți factori în găsirea unui loc de muncă este dată de pregătirea profesională (68%) și experiența profesională (51%). Nivelul școlii absolvite (29%), relațiile personale (24%), și șansa sau „norocul” (21%) sunt considerate mai puțin importante.
Caracteristicile care definesc un bun loc de muncă sunt remunerația (84%), siguranța locului de muncă (49%) care să fie în domeniul studiilor absolvite (46%).
Oportunitățile de avansare în carieră (44%), programul de lucru lejer și flexibil (37%) și atmosfera plăcută la locul de muncă (30%) reprezintă alți factori care apar în caracterizarea unui loc de muncă dezirabil.
CITEȘTE ȘI FOTO&DOCUMENT Sindromul dedublării revine la Palatul Victoria: Ciolacu a votat, ca deputat, proiectul de taxare a mașinilor în marile orașe, dar ca premier se opune normelor de aplicareAproape o treime dintre tineri (31%) intenționează să își întemeieze propria afacere în viitor, în timp ce aproximativ jumătate (45%) nu au această intenție.
Comparativ 2020, se observă un regres în ceea ce privește inițiativa antreprenorială: ponderea tinerilor care intenționează să-și dezvolte propria afacere în viitor scade de la 52% la 31%.
TOATE REZULTATELE BAROMETRULUI AICI