Banca Mondială: Regiunile cele mai sărace din UE au un PIB de 7 ori mai scăzut decât cele mai bogate

Banca Mondială: Regiunile cele mai sărace din UE au un PIB de 7 ori mai scăzut decât cele mai bogate
scris 7 mai 2018

Regiunile cele mai sărace din UE înregistrează un PIB pe cap de locuitor de șapte ori mai scăzut decât nivelul înregistrat în cele mai bogate regiuni, conform unui studiu al Băncii Mondiale.

Raportul ''Regândirea regiunilor mai puțin dezvoltate'' (''Rethinking Lagging Regions''), care examinează convergența și disparitățile din cadrul UE, evidențiază pericolul ''capcanelor creșterii economice lente'', scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Inegalitățile constante manifestate la nivel regional subminează oportunitățile oferite rezidenților, contribuind la creșterea gradului de sărăcie și la emigrație la scară largă, în special în rândul tinerilor. De exemplu, anumite regiuni din Europa de Sud au înregistrat creștere zero a PIB-ului pe cap de locuitor, comparativ cu media anuală înregistrată în UE în perioada 2005 - 2015, de 2,1%.

FOTO Tranzacție: Skanska, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari la nivel global, a vândut CA Immo proiectul de birouri Campus 6 din București, pentru 53 milioane euro. Clădire cu piste de alergat pe acoperiș CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție: Skanska, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari la nivel global, a vândut CA Immo proiectul de birouri Campus 6 din București, pentru 53 milioane euro. Clădire cu piste de alergat pe acoperiș

''Toate regiunile din UE, chiar și cele mai sărace sau cele cu un ritm lent de creștere, dispun de un potențial semnificativ de dezvoltare economică. Atenția acordată performanței economice naționale a statelor membre este atât de mare, încât este ușor să uităm ceea ce se întâmplă în UE la nivel regional. Atunci când privim dincolo de aparențe, vedem că există multe modalități în care putem lupta pentru a contracara inegalitățile din perspectiva prosperității, oportunităților și productivității, inegalități care împiedică mobilitatea socială și acționează ca impedimente pentru creșterea economică la nivel național'', a spus Arup Banerji, director regional al Băncii Mondiale pentru țările UE.

Citiți textul integral al ''Rethinking Lagging Regions'' AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
regiuni
banca mondiala
saracie