AZL Sulina vrea să atragă investiții nepoluante în Deltă

AZL Sulina vrea să atragă investiții nepoluante în Deltă
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 09:43

Administrația Zonei Libere (AZL) Sulina va concesiona, la finalul acestui an, un prim lot de teren în perimetrul pe care îl gestionează și dorește să atragă investiții nepoluante în zonă, astfel încât fosta întreprindere de comerț exterior să devină motorul dezvoltării unui port cu o amprentă de carbon zero.

Pentru realizarea acestui obiectiv, AZL Sulina a început două proiecte cu fonduri europene de reamenajare a celor două bazine portuare pe care le deține și dorește să atragă finanțare prin proiectul "Timbrul monumentelor" pentru restaurarea clădirilor de patrimoniu pe care le deține, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Primul unicorn lituanian include în portofoliu și piața din România CITEȘTE ȘI FOTO Primul unicorn lituanian include în portofoliu și piața din România
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Acum, facem anunțul de concesionare a terenului AZL Sulina. Am identificat cele mai bune variante de concesionare a terenului și zic că undeva la finele acestui an vom putea ieși cu un anunț public de concesionare. Orașul va avea foarte mult de câștigat. Nu doar Sulina, ci întreaga țară", a declarat directorul AZL, Dragoș Ioniță.

El a făcut referire la faptul că, prin investițiile care se vor încheia la sfârșitul anului viitor în AZL Sulina, cel mai estic oraș al Uniunii Europene va putea atrage cel puțin 3,5 milioane de tone de marfă, acest volum provenind din spațiul non-european.

"Am identificat cu cei de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare posibilitatea să cooptăm companii care să aibă sediul social în Sulina, ca taxele și impozitele pe care ar trebui să le plătească la bugetul de stat să ajungă o parte și la comunitatea din Sulina", a mai spus Dragoș Ioniță.

În context, directorul AZL Sulina a amintit că instituția pe care o conduce deține și clădiri de patrimoniu care trebuie restaurate, printre acestea aflându-se și biroul părintelui Dunării, Charles Hartley, și a menționat că imobilele ar putea să devină sedii ale unor firme care își vor desfășura activitatea în perimetrul AZL Sulina, în contextul în care accesul în AZL este permis doar în anumite condiții.

"Am reușit să facem o expertiză a clădirii arhitectului șef Charles Hartley, proiectantul canalului Sulina. Așteptăm să se lanseze proiectul 'Timbrul monumentelor' prin intermediul căruia să facem partea de proiectare și tot ce înseamnă avizare pentru reabilitarea imobilelor. Din ce am înțeles de la Ministerul Culturii, după 'Timbrul monumentelor' va fi și o identificare a unor surse de finanțare pentru punerea în valoare a acestor imobile", a menționat directorul AZL Sulina.

DOCUMENT Planul lui Ciolacu: Investiții masive în industrie, scutire de impozit pentru tinerii cu salariu minim și pentru românii din diaspora care deschid firme în țară. ”În următorii 5 ani putem fi a 10-a economie a Uniunii Europene” CITEȘTE ȘI DOCUMENT Planul lui Ciolacu: Investiții masive în industrie, scutire de impozit pentru tinerii cu salariu minim și pentru românii din diaspora care deschid firme în țară. ”În următorii 5 ani putem fi a 10-a economie a Uniunii Europene”

Investițiile AZL Sulina au în vedere inclusiv promovarea investițiilor nepoluante.

"Vrem să înființăm un parc de panouri fotovoltaice cu care să producem energie, energie pe care să o folosim în obținerea hidrogenului activ, electroliza apei. Hidrogenul activ în Delta Dunării, pe canalul Sulina, înseamnă zero poluare", a mai spus Ioniță.

De altfel, încă din anul 2021, în cadrul simpozionului internațional "Delte și zone umede", organizat de Institutul Național de Cercetare Delta Dunării, specialiștii au anunțat lansarea Inițiativei 3D - Decarbonizarea Deltei Dunării prin care se dorește transformarea rezervației într-un hub verde care să utilizeze numai energie regenerabilă.

Urmașă a unuia dintre primele porturi libere de pe teritoriul actual al României recunoscut prin tratate internaționale, AZL Sulina s-a înființat în anul 1978, în subordinea Ministerului de Comerț Exterior, într-o perioadă în care statul român, membru al CAER, nu putea face comerț cu state din afara blocului comunist.

După căderea regimului comunist, AZL Sulina a fost în subordinea Ministerului Transporturilor până în anul 2009, atunci când a trecut sub autoritatea Consiliului Județean, a cărui conducere ani la rând a reclamat lipsa de profit a regiei.

În momentul de față, cele două perimetre ale AZL Sulina nu pot fi utilizate de nave, iar valoarea investițiilor realizate din fonduri europene pentru operaționalizarea bazinelor maritime este de peste 220 de milioane de lei.

Bluehouse Capital vinde magazinul Eva din București pentru 8 milioane euro CITEȘTE ȘI Bluehouse Capital vinde magazinul Eva din București pentru 8 milioane euro

Lucrările în cadrul celor două proiecte sunt realizate în proporție de aproximativ 40%, respectiv 70% și se estimează că se vor încheia la finalul anului viitor.

Zona liberă este o regiune geografică aparținând uneia sau mai multor țări în care relațiile economice se dezvoltă fără niciun fel de îngrădiri din partea statului pe teritoriul căruia au loc activitățile. Create pentru dezvoltarea zonelor, aceste construcții sunt considerate de specialiști un panaceu economic universal. De-a lungul timpului și în diferite locuri din lume, au avut mai multe denumiri - ''zone economice speciale'', ''zone economice internaționale'' sau ''zone libere deschise''. 

viewscnt
Afla mai multe despre
azl sulina
delta
investitii