Managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o creștere moderată a volumului producției, arată ancheta de conjunctură din luna septembrie, realizată de Institutul Național de Statistică (INS). Cele mai evidente tendințe de scădere sunt la fabricarea băururilor alcoolice, iar de creștere – la produse din tutun și preparate farmaceutice.
Pentru activitățile de fabricare a produselor din tutun și fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice se va înregistra tendință de creștere (solduri conjuncturale +40%), în timp ce, pentru fabricarea băuturilor tendința va fi de scădere accentuată (sold conjunctural -41%), precizează INS. Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen și nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.
Pentru prețurile produselor industriale, ancheta de conjunctură indică o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Aceeași stabilitate este estimată și în privința numărului de salariați din industria prelucrătoare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Construcții
Începutul sezonului rece va aduce cu sine o scădere moderată a volumului producției ân activitatea de construcții (sold conjunctural -8%), precum și a stocului de contracte și comenzi (sold conjunctural -9%).
Managerii estimează, de asemenea, o relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural -5%) și a prețurilor lucrărilor de construcții (sold conjunctural +1%).
Comerț cu amănuntul
În sectorul comerț cu amănuntul, managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, tendință de relativă stabilitate a activității economice (sold conjunctural +2%).
Angajatorii prognozează că numărul de salariați va crește moderat (sold conjunctural +12%), în timp ce volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va scădea (sold conjunctural -13%). Preâurile de vânzare vor rămâne, ânsă, relativ stabile (sold conjunctural +2%).
Servicii
În sectorul serviciilor, managerii estimează că cererea de servicii (cifra de afaceri) va crește moderat în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%). Numărului de salariați va fi relativ stabil (sold conjunctural +1%), la fel ca și prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor (sold conjunctural 0%).