Argentina vrea să obțină un program de finanțare din partea Fondului Monetar Internațional pentru stabilizarea situației financiare a țării, după două săptămâni în care peso-ul a atins noi minime, iar banca centrală a majorat dobânda cheie la 40%, relatează Reuters.
”Am dicutat cu directorul general al FMI, Christine Lagarde, și a confirmat că vom începe să lucrăm astăzi la un acord”, a spus președintele Mauricio Macri într-un discurs adresat națiunii, scrie News.ro.
Decizia este remarcabilă, având în vedere că mulți argentinieni încă acuză că măsurile de austeritate cerute de FMI au provocato criză financiară și economică în perioada 2001-2002 care a dus în sărăcie milioane de argentinieni din clasa de mijloc.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Acest acord ne va permite să ne consolidăm programul de creștere și dezvoltare, conferindu-ne un sprijin mai mare pentru a face față acestui nou scenariu global, și să evităm crize ca cele prin care am trecut în istoria noastră”, a spus Macri.
Piața financiară din Argentina a fost afectată în ultimele săptămâni de incertitudinile politicilor locale și de factori regionali. Și alte monede din America Latină s-au depreciat, în condițiile în care investitorii au renunțat la active emergente.
”Au fost inițiate discuții referitoare la modalitatea în care putem colabora pentru întărirea economiei Argentinei”, a afirmat Lagarde într-un comunicat al Fondului.
Publicația locală Clarin a relatat că Argentina ar putea solicita o finanțare de cel puțin 30 de miliarde de dolari. Guvernul și un purtător de cuvânt al FMI au refuzat să comenteze.
Piața locală și-a revenit usor după anunț. Peso-ul a închis miercuri în scădere cu 2,79%, la 22,6 unități pentru un dolar, după ce a atins un minim istoric de 23,5 unități pentru un dolar, în timpul tranzacțiilor. Indicele bursier Merval a început tranzacțiile în declin cu 5,3%, dar a limitat pierderile la 3,43%.
Săptămâna trecută, peso-ul a atins un alt minim istoric, de 23 de unități pentru un dolar, determinând guvernul să anunțe noi măsuri de austeritate, în timp ce banca centrală a majorat dobânda cheie la 40%.
În 2016, reprezentanți ai FMI au efectuat prima vizită în Argentina din ultimul deceniu, lăudând guvernul reformist al președintelui Macro și apreciind că sunt necesare noi măsuri.