Aproximativ jumătate dintre românii din Marea Britanie și-au depus actele pentru noul statut de imigrare

Aproximativ jumătate dintre românii din Marea Britanie și-au depus actele pentru noul statut de imigrare
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 sep 2019

Adina Bădescu, șef birou Brexit din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a declarat vineri, la întâlnirea „Impactul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană” organizată de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România și Institutul European din România, că aproximativ jumătate dintre românii înregistrați în Marea Britanie și-au depus documentele pentru obținerea statutului pre-settled. Ea a precizat că sunt în curs de avizare măsuri similare ce îi vor viza pe cetățenii britanici din România.

În Marea Britanie sunt înregistrați 433.000 de români, reprezentând astfel a doua cea mai mare comunitate de străini din Marea Britanie, a spus Bădescu. Numărul românilor este, cert, mai mare, a adăugat ea.

Urmărește-ne și pe Google News

Bădescu a declarat: „O ieșire fără acord e cel mai plauzibil scenariu acum. Guvernul britanic ne-a dat asiguri în repetate rânduri că drepturile cetățenilor UE vor fi protejate în toate scenariile. În spiritul reciprocității, cetățenii britanici aflați în România vor beneficia de un tratament similar”, scrie News.ro.

ANALIZĂ PROFIT TV Decizie istorică pentru bursa de la București, promovată într-o categorie superioară CITEȘTE ȘI ANALIZĂ PROFIT TV Decizie istorică pentru bursa de la București, promovată într-o categorie superioară

În România sunt înregistrați aproximativ 2.500 de britanici.

Procesul de înregistrare în Marea Britanie pentru obținerea statututul pre-settled a început și peste 180.000 de români și-au depus deja documentele, a mai spus ea. Înregistrarea noului statut de rezident în UK (pre-settled sau settled status) a fost lansat public pe 30 martie 2019.

Toți cetățenii UE care sosesc în Marea Britanie înainte de Brexit și intenționează să rămână după 31 decembrie 2020 trebuie să solicite acest statut nou de imigrare în Regat.

Politic, implicațiile retragerii Marii Britanii din UE vor fi resimțite într-o primă fază mai ales pe probleme de politică externă. „Absența unui mecanism de consultare pe teme de politică externă vor priva România de expertiza unui stat important”, a adăugat ea.

Senatorii dau drumul la vânătoarea de urși pentru o perioadă de 5 ani CITEȘTE ȘI Senatorii dau drumul la vânătoarea de urși pentru o perioadă de 5 ani

În curs de avizare se află o măsură legislativă privind drepturile cetățenilor britanici în România. Proiectul prevede că, după 31 octombrie 2019, dacă Marea Britanie iese din Uniune, toți cetățenii britanici vor putea primi un drept de rezidență temporară pentru 5 ani, dacă vor depune o cerere. După 5 ani, ei vor primi drept de ședere pe termen lung.

Între măsurile pentru gestionarea situației post-Brexit pe care le are MAE în vedere se numără suplimentarea personalului vamal cu 200 de posturi, dar și la Agenția Națională pentru Medicamente.

Campania de informare a cetățenilor, a mai spus ea, va continua, astfel încât toți cetățenii români să se poată înregistra în timp util pentru obținerea noului statut pentru a cotinua să beneficieze de drepturile pe care le au în Marea Britanie.

La întâlnirea de vineri participă, între alții, Cristian Pârvan, președintele Patronatul Investitorilor Autohtoni, și Lazăr Comănescu, ambasador și consilier al președintelui CCIR pentru relații internaționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
adina bădescu
brexit