Nu a fost greu pentru Samantha Losey, director general al Unity, o firmă de relații publice din Londra, să își convingă echipa să lucreze mai puține ore pentru același salariu. Dar a fost o bătălie grea pentru a-și convinge propriul consiliu de administrație să se alăture celui mai mare proiect pilot din lume al săptămânii de lucru de patru zile, notează CNN.
„A trebuit să lupt foarte mult pentru ca noi să facem acest lucru deoarece nimeni nu era dispus. Toată lumea era foarte conservatoare”, a declarat Losey pentru CNN Business.
Principala preocupare s-a axat pe faptul că o reducere cu 20% a orelor de lucru săptămânale ar duce la o scădere a producției și ar determina fuga clienților, arată Adevarul.
Dar, după o „călătorie foarte dificilă” pentru a-și convinge consiliul de administrație și un început dificil, Losey a declarat că echipa sa a ajuns la un nivel foarte bun. Ea a spus că este 80% sigură că toată lumea va păstra rutina și după luna noiembrie, când se va încheia procesul.
„Capul meu s-ar rostogoli ca al Mariei Antoaneta dacă i-aș spune acestei echipe «nu mai facem asta»”, a spus ea.
Unity este una dintre cele 70 de companii din Regatul Unit care participă la acest proces. Timp de șase luni, începând cu luna iunie, peste 3.300 de angajați au lucrat 80% din orele lor obișnuite - pentru aceeași rată de salarizare - în schimbul promisiunii de a presta 100% din munca lor obișnuită.
Programul este derulat de organizația non-profit 4 Day Week Global; Autonomy, un grup de reflecție; și 4 Day Week UK Campaign, în parteneriat cu cercetători de la Universitatea Cambridge, Universitatea Oxford și Boston College.
Deja, procesul dă roade pentru lucrătorii dornici de mai mult timp liber.
CITEȘTE ȘI Guvernul lasă muncitorii străini din afara UE să treacă mai ușor de la un angajator la altulLa jumătatea perioadei de desfășurare a proiectului pilot, 95% dintre companiile chestionate de 4 Day Week Global au declarat că nivelul productivității lor a rămas același sau s-a îmbunătățit, în timp ce 86% dintre acestea au declarat că este probabil să permanentizeze această rutină.
Pentru Gary Conroy, fondator și director executiv al 5 Squirrels, un producător de produse de îngrijire a pielii de pe coasta de sud a Angliei, cu 13 angajați cu normă întreagă, noua rutină de lucru devine „din ce în ce mai bună”, a declarat el pentru CNN Business.
Programul este derulat de organizația non-profit 4 Day Week Global; Autonomy, un grup de reflecție; și 4 Day Week UK Campaign, în parteneriat cu cercetători de la Universitatea Cambridge, Universitatea Oxford și Boston College.
Unele dintre beneficii au fost neașteptate.
„Cu toții am slăbit foarte mult... eram supraponderali înainte”, a spus el. „Echipa are mai mult timp pentru a pregăti mâncarea, mănâncă sănătos. Mulți oameni merg mult mai des la sala de sport”.
Cât de benefic a fost pentru afaceri
După patru luni de testare, Losey a declarat că clienții ei sunt mulțumiți de performanța lor, în timp ce echipa ei este mult mai inspirată și mai creativă. Un studiu intern realizat în cadrul companiei a constatat că productivitatea a crescut cu 35%, iar personalul a declarat că se simte mai sănătos și mai fericit, comparativ cu perioada de dinaintea testului.
Acum, oamenii se înghesuie să se alăture companiei.
„La începutul anului, eram pe moarte încercând să găsim talente și cheltuiam bani pe recrutori în stânga, în dreapta și în centru”, a spus ea.
Dar, de când Unity s-a alăturat programului, Losey a spus că „nu a avut niciodată atâtea candidaturi”, economisind astfel o mulțime de bani în costuri de recrutare.
În timp ce consiliul ei de administrație este încă sceptic cu privire la impactul asupra randamentului afacerii, clienții Unity sunt „disperați” ca experimentul să dea roade, a spus ea - pentru a-și putea convinge șefii să adopte rutina în propriile locuri de muncă.
Juliet Schor, profesor de sociologie la Boston College, a declarat pentru Christine Romans de la CNN Business că săptămâna de lucru de patru zile oferă „un avantaj competitiv major pentru firme pe piața muncii”.
De asemenea, face ca angajații să fie mai fericiți și mai sănătoși, a spus Schor. Acest lucru este extrem de important, având în vedere că cerințele pandemiei i-au împins pe mulți să se epuizeze pur și simplu.
„Americanii constată că două zile nu sunt suficiente pentru weekend. Ei nu pot să își petreacă timpul cu familia, să-și ducă copiii la activități și chiar să aibă puțin timp pentru ei înșiși, iar pe lângă toate astea, să se pregătească pentru săptămâna de lucru”, a spus ea. „Toate acestea sunt înghesuite în două zile și nu este suficient”.
„Săptămâna de cinci zile pur și simplu nu mai funcționează pentru oameni”, a adăugat Schor.
Cu toate acestea, o săptămână de lucru de patru zile nu este un remediu de argint.
În iunie, un sondaj Gallup realizat în Statele Unite pe un eșantion de peste 12.000 de lucrători a constatat că, deși cei care lucrează o săptămână de patru zile au raportat o bunăstare mai mare - în special în rândul celor care trebuie să lucreze la fața locului - nu a existat o creștere corespunzătoare a nivelului de implicare în munca lor.
„A avea o implicare mai mare se reduce la modul în care ești gestionat, iar faptul că oferi cuiva o săptămână de lucru de patru zile nu va însemna neapărat că este bine gestionat și că este implicat în munca sa”, a declarat pentru CNN Business Jim Harter, cercetător șef al departamentului de mediu de lucru și bunăstare la Gallup.