Analiză FT - Cazul României este o lecție pentru întreaga lume despre manipularea algoritmilor și impactul exact al platformelor social media asupra democrației

Analiză FT - Cazul României este o lecție pentru întreaga lume despre manipularea algoritmilor și impactul exact al platformelor social media asupra democrației
scris 12 dec 2024

Cazul României reprezintă o lecție pentru întreaga lume despre manipularea algoritmilor și impactul exact al platformelor social media asupra democrației, relatează Financial Times.

Cel mai important – este și un test esențial pentru legislația europeană, care include atenuarea riscurilor sistemice.

Urmărește-ne și pe Google News

Marietje Schaake, fost europarlamentar ALDE, acum directorul Centrului de Politici Cibernetice de la universitatea americană Stanford, scrie în Financial Times că șocul anulării alegerilor din România nu ar trebui să rămână fără urmări pentru reglementarea rețelelor sociale, pentru că incidentul a oferit “o lecție de manipulare”, iar “investigațiile ar trebui să aducă în sfârșit lumină asupra modului în care algoritmii câștigă voturi și influențează oamenii”, scrie BiziDay.

Guvernul aprobă noi reglementări pentru utilizarea spațiului aerian al României CITEȘTE ȘI Guvernul aprobă noi reglementări pentru utilizarea spațiului aerian al României

România poate întoarce “vălul de extraordinară discreție ce planează asupra companiilor responsabile de ecosistemul informațional –  suspecte conturi online, sondajele și influenceri plătiți care partajează conținut politic, toate sunt considerate instrumente cheie care au influențat voturilor românilor”, arată autoarea, care menționează că modul în care Rusia s-a folosit de TikTok pentru a-l promova agresiv pe Călin Georgescu a fost denumit de Departamentul de stat al SUA ca fiind “o activitate cibernetică malignă”. În Europa, Digital Services Act (DSA – legislația care reglementează unitar inclusiv rețelele sociale) a fost invocată pentru prima dată pentru a impune “un ordin de conservare”, prin care TikTok trebuie să păstreze toate datele legate de alegerile europene pentru control.

“După ani de întrebări persistente cu privire la impactul exact al platformelor de social media asupra democrației, investigațiile europene ar trebui să aducă în sfârșit lumină, iar acestea vor fi lecții învățate în întreaga lume. Cel mai important, va fi un test de turnesol pentru aplicarea DSA. Această lege, implementată recent, urmărește să minimizeze prejudiciul adus de rețelele sociale, prin precizarea obligațiilor de moderare a conținutului, inclusiv atenuarea riscurilor sistemice, așa cum ar fi asupra proceselor electorale.

Cercetătorii de la organizațiile non-profit Reset Tech, Check First și EU DisinfoLab au găsit dovezi ale unor postări coordonate despre Georgescu pe rețelele de socializare și au afirmat că nici Meta nu a reușit să-și impună propriile politici, ceea ce “demonstrează eșecul de a urma recomandările Comisiei Europene privind DSA”.

Reziliența societății împotriva încercărilor de a submina democrația trebuie să se bazeze pe fapte. Că democrațiile și procesele electorale sunt atacate este clar – de la interferența străină până la eforturile interne menite să inducă în eroare și să polarizeze alegătorii.

Dar evaluarea exactă a impactului și a cauzalității a fost o provocare pentru cadrele universitare din întreaga lume. De obicei, companiile nu doresc ca oamenii să se uite în portbagajul lor și invocă nevoia de a-și proteja proprietatea intelectuală. Perspectiva oferită de cazul României va arunca indirect lumină asupra oricărei manipulări care are loc prin intermediul platformelor de socializare și în alte contexte.

Pentru TikTok și proprietarul său ByteDance, multe sunt în joc acum, căci Comisia Europeană poate impune sancțiuni de până la 6% din cifra de afaceri globală. Dar evenimentele din România vor ajunge dincolo de o singură companie, căci acest caz va contesta practica de a permite regulilor corporative să acționeze ca cea mai bună apărare a democrației.

Castelul de lut, important obiectiv turistic din România, a fost închis. Ce va fi construit în loc CITEȘTE ȘI Castelul de lut, important obiectiv turistic din România, a fost închis. Ce va fi construit în loc

Detaliile despre interacțiunea dintre tacticile de subversiune ale Kremlinului și algoritmii de social media vor juca, sperăm, un rol semnificativ în asigurarea responsabilității. În timp ce România se confruntă cu un șoc politic teribil din cauza atacului asupra principiilor democratice, faptele care vor fi dezvăluite despre aceste alegeri ar trebui să contribuie în mare măsură pentru a face democrațiile mai rezistente, dar și pentru a trage la răspundere platformele tehnologice”.

Chiar Boardul editorial al Financial Times a cerut actualizarea urgentă a legislațiilor electorale din țările UE “pentru a nu fi și altele nevoite să se confrunte cu dileme similare, cât de curând”.

viewscnt
Afla mai multe despre
social media
ft