Administrația Trump a anunțat, joi, sancțiuni împotriva unor oficiali ai unor companii chineze de stat și a inclus pe o listă neagră nouă companii. Între companii se numără gigantul din industria petrolului CNOOC, producătorul de avioane Comac și producătorul de smartphone-uri Xiaomi, transmite Reuters.
Statele Unite acuză că folosesc constrângerea împotriva statelor cu revendicări în Marea Chinei de Sud, scrie News.ro
Măsurile administrației Trump vor amplifica tensiunile cu China, înaintea inaugurării președintelui ales Joe Biden, pe 20 ianuarie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Companiile vor fi supuse unei noi interdicții americane pentru investiții, care obligă investitorii americani să vândă activele la firmele trecute pe liusta neagăr, până pe 11 noiembrie 2021.
Statele Unite se opun de mult timp pretențiilor teritoriale extinse ale Chinei asupra Mării Chinei de Sud, o zonă bogată în resurse, care este, de asemenea, o rută comercială strategică.
Washingtonul acuză Beijingul că încearcă să intimideze alte state de coastă din Asia de Sud-Est, precum Vietnam și Filipine, care au pretenții în regiune.
China afirmă că Washingtonul a încercat să provoace controverse cu privire la revendicările de suveranitate maritimă și să destabilizeze regiunea prin trimiterea de nave de război și avioane în Marea Chinei de Sud.
"Statele Unite sunt alături de statele reclamante din Asia de Sud-Est care încearcă să-și apere drepturile și interesele suverane, în concordanță cu dreptul internațional", a declarat secretarul de stat Mike Pompeo, la anunțarea sancțiunilor.
”Vom continua să acționăm până când vom vedea că Beijingul își încetează comportamentul coercitiv în Marea Chinei de Sud”, a mai spus acesta.
Pompeo afirmă într-un comunicat că Statele Unite impun restricții de vize persoanelor chineze, inclusiv unor directori de întreprinderi de stat și unor oficiali ai Partidului Comunist Chinez și ai marinei.
Sancțiunile sunt îndreptate împotriva celor ”responsabili sau complici în recuperarea, construcția sau militarizarea pe scară largă a avanposturilor disputate în Marea Chinei de Sud sau utilizarea (de către China) a constrângerii împotriva reclamanților din Asia de Sud-Est pentru a le inhiba accesul la resursele offshore în Marea Chinei de Sud”.
Restricțiile se pot aplica și membrilor de familie apropiați, a spus el.
Departamentul Comerțului a acuzat că grupul CNOOC că hărțuiește și amenință explorarea și extracția petrolului și gazelor offshore în Marea Chinei de Sud, ”cu scopul de a crește riscul politic pentru partenerii străini interesați, inclusiv Vietnamul”.
Departamentul a adăugat CNOOC la o ”Listă de entități” care impune firmelor să dolicite să li se acorde o licență specială înainte de a putea primi exporturi de articole de înaltă tehnologie de la furnizori din SUA.
Departamentul a mai anunțat că adaugă firma de aviație chineză Skyrizon pe o listă de utilizatori finali militari (MEU), cu privire la capacitatea sa de a dezvolta produse militare, inclusiv motoare de aeronave, restricționând accesul la exporturile SUA.
Pompeo a spus că China a folosit CNOOC și alte întreprinderi de stat ca arme pentru a încerca să își impună revendicările teritoriale ilegale în Marea Chinei de Sud.
El a mai spus că CNOOC a instalat, în 2004, o platformă de cercetare gigantică în largul insulelor Paracel, în încercarea de a intimida Vietnamul.
Ambasada Chinei, CNOOC și un reprezentant legal al Skyrizon nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.