Piața creditului reîncepe să devină accesibilă și prețurile imobiliarelor sunt în continuare accesibile pentru români, spune Sebastian Piu, Co-fondator & Managing Partner, 123Credit, la Conferința Profit.ro - Piața imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediția a IV-a. El estimează că prețurile imobiliarelor vor continua să crească simultan cu veniturile populației și că în marele orașe nu vom mai găsi apartamente de 2 camere sub 100.000-120.000 de euro în următorul deceniu.
Conferința a fost organizată cu sprijinul 123Credit, Cushman & Wakefield Echinox, Genesis Property, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate și Nordis Group, fiind transmisă și în direct la Profit News TV, precum și pe pagina de Facebook a Profit.ro.
VIDEO poate fi văzut AICI
„Accesibilitatea creditului s-a modificat în ultimele 12 luni. Plafonul de cost de credit s-a atins anul trecut. Media dobânzilor variabile e pe un trend de scădere, dar nu atât de pronunțat pe cât a fost cel de creștere”, spune Piu.
Media dobânzilor efective la creditele noi în lei a crescut de la 4-5,5% în 2020 și 2021 la un vârf de aproape 8,5% în primăvara lui 2023, pentru ca mai apoi să se stabilizeze la 8%, potrivit datelor furnizate de bănci către BNR.
Creșterea dobânzilor a venit pe fondul exploziei inflației la peste 16%, ceea ce a determinat banca centrală să ducă rata cheie la 7%. Inflația a scăzut în mai la 5,1% pe an, iar analiștii băncilor se așteaptă la o scădere a ratei cheie în iulie sau august, prima din actualul ciclu monetar.
„Trebuie să ne uităm costul de credit cu alternativa unei dobânzi fixe pe o perioadă limitată, care de fapt dă siguranța și încrederea potențialului cumpărător de a face pasul către zona ipotecară”, spune Piu.
Pentru creditele noi cu rată fixă de la 1 an la 5 ani, media de dobândă a fost de circa 6,3% începând cu vara anului trecut.
Piu mai spune și că tendința observată pe parcursul anului trecut, în care tranzacțiile cash au devenit majoritare în tranzacțiile bancare, s-a inversat recent. De la 60% în prima parte a lui 2023, ponderea achizițiilor cu bani gheață s-a redus în aprilie la 38%, restul de 62% fiind achiziții cu ipoteci, prezumtiv printr-un credit – sub media din 2020-2021 de 50/50.
„Este foarte important să comparăm mere cu mere. Avem o Românie rurală cu diferențe foarte mari de prețuri și de capacitate de a cumpăra o locuință, între rural și urban”, spune Piu.
Jumătate din tranzacțiile imobiliare se face în 7 județe + București și Ilfov, ceea ce arată că piața este polarizată, adaugă co-fondatorul 123Credit.
Investiția în imobiliare, preferata românilor
„După perioada de pandemie, care a generat inflația aceea record de anul trecut, oamenii cred că și-au găsit în mare parte refugiul în investiții imobiliare”, spune Piu.
El arată spre creșterea depozitelor bancare în ultimii ani, care aveau dobânzi de 7-8%, la jumătate din inflația din vârf și spre excedentul record de lichiditate din sectorul bancar, care a ajuns la 50-60 de miliarde de lei în prima parte a anului curent.
„Și mai este și o componentă de educație financiară, conexată cu investițiile în imobiliare. În continuare în România, investițiile în câțiva pereți par cel mai ușor de înțeles. Românii nu au încă o educație financiară suficient de mare încât să se gândească la alte alternative de a-și investi lichiditățile pe lângă clasicul cumpărat de apartamente și închiriat”, adaugă Piu.
CITEȘTE ȘI Noi lucrări la rețeaua de termoficare din București, alte blocuri rămân fără apă caldă. Zonele afectateCreșterea veniturilor românilor va alimenta și creșterea prețurilor la imobiliarele rezidențiale în următorii ani, crede Piu.
„România este în continuare accesibilă. Dacă încercăm să ne uităm la datele reale și să nu ne uităm la ceea ce ni se spune prin presa senzaționalistă, că au crescut prețurile... În mod real nu au crescut prețurile! Și prețurile vor continua să crească pe măsură ce bunăstarea românilor va continua să crească. Cred că în orașele importante ale României apartamente de 2 camere la 100.000-120.000 de euro nu vor mai exista în următorii 10 ani. Vom avea un alt standard de viață, ne vom permite mult mai mult și automat asta va veni și cu un cost în zona de imobiliare”, adaugă el.
Polarizarea disponibilităților financiare din bănci face ca mulți români să se uite în continuare la credit ca la o metodă de finanțare a achizițiilor de locuințe, crede Piu.