Membrii NATO poartă discuții pentru a-și pune în stand-by armele nucleare, declară Jens Stoltenberg

Membrii NATO poartă discuții pentru a-și pune în stand-by armele nucleare, declară Jens Stoltenberg
scris 17 iun 2024

NATO este în discuții pentru a desfășura mai multe arme nucleare, scoțându-le din depozite și punându-le în stand-by, în fața unei amenințări tot mai mari din partea Rusiei, a Chinei și a Coreei de Nord, a declarat șeful alianței, Jens Stoltenberg, citat de Reuters.

Secretarul general al NATO a declarat pentru ziarul britanic The Telegraph că există consultări directe între membri pentru a folosi transparența în ceea ce privește arsenalul său nuclear ca mijloc de descurajare, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
În Bangladesh, marea înghite pământul în ritm accelerat, acoperind locuințe CITEȘTE ȘI În Bangladesh, marea înghite pământul în ritm accelerat, acoperind locuințe
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Nu voi intra în detalii operaționale despre câte focoase nucleare ar trebui să fie operaționale și care ar trebui să rămână în depozite, dar trebuie să ne consultăm pe aceste teme. Este exact ceea ce facem", a declarat el pentru cotidianul britanic. "Transparența ajută la comunicarea directă a mesajului că noi, desigur, suntem o alianță nucleară", a punctat Jens Stoltenberg.

"Obiectivul NATO este, desigur, o lume fără arme nucleare, dar atât timp cât există arme nucleare, vom rămâne o alianță nucleară, deoarece o lume în care Rusia, China și Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu are, este o lume mai periculoasă", a argumentat secretarul general al NATO.

Stoltenberg a declarat săptămâna trecută că armele nucleare reprezintă "garanția supremă de securitate" a NATO și un mijloc de a păstra pacea.

Liderul rus Vladimir Putin a avertizat în repetate rânduri că Moscova ar putea folosi arme nucleare pentru a se apăra în circumstanțe extreme. Acesta acuză SUA și aliații săi europeni că au împins lumea în pragul unei confruntări nucleare, oferindu-i Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari, dintre care unele sunt folosite împotriva teritoriului rusesc.

NATO, care și-a asumat un rol mai important în coordonarea livrărilor de arme către Kiev, vorbește rareori despre arme în mod public, deși se știe că SUA au desfășurat bombe nucleare în mai multe locații din Europa, notează Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
nato
jens stoltenberg