Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat luni că două noi multiplexuri de televiziune digitală au fost adjudecate în cadrul licitației organizate la începutul acestui an, de firmele Nova Media din Timișoara și M Plus Investments din Iași.
La finalul lunii ianuarie, ANCOM a anunțat că cele două firme și-au depus candidatura pentru cea de-a patra licitații pentru alocarea celor două multiplexuri naționale, 26 de multiplexuri regionale și 18 multiplexuri locale de televiziune digitală terestră nealocate în procedurile anterioare, la șapte luni după ce a lansat în dezbatere publică proiectul de decizie și caietul de sarcini pentru organizarea acestei licitații, scrie News.ro.
M Plus Investments și-a adjudecat multiplexul local din Iași, iar Nova Media a câștigat un multiplex local pentru Timișoara, unde există două multiplexuri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Pentru că în Timișoara există două multiplexuri locale care pot fi alocate, în data de 16 februarie 2017 se va desfășura o rundă de alocare în care candidatul are posibilitatea, dacă dorește, de a-și alege o poziționare preferată în spectru a multiplexului căștigat, în urma achitării unei taxe suplimentare”, se arată în comunicat.
În 20 februarie, ANCOM va anunța rezultatele finale ale licitației, inclusiv taxele de licență pe care fiecare dintre companiile căștigătoare va avea obligația de a le achita.
Prețul de pornire în cadrul licitației pentru fiecare din cele două multiplexuri naționale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale și locale aceasta variază între 1.000 de euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localități care nu este reședință de județ și 10.000 euro.
Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radio și televiziune, servicii multimedia suplimentare și alte date transmise de la stațiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizand modulație digitală în limitele unui canal de televiziune standard sau bloc de frecvență.
Prin intermediul fiecărui multiplex se pot furniza servicii de televiziune digitală la nivelul întregii țări, în timp ce multiplexurile regionale și locale vor acoperi fiecare câte o anumită zonă de alocare ce poate fi echivalentă cu un județ, respectiv o localitate.