Începând cu exercițiul financiar-bugetar 2021-2027 la nivelul UE, finanțările pentru IMM în cadrul Programului Operațional Regional (POR) vor urma domenii de specializare inteligentă stabilite pe fiecare regiune de dezvoltare, iar firmele care doresc să obțină finanțare trebuie să țină cont de tipologia de finanțare pe care fiecare regiune și-o propune, a transmis, la Videoconferința Profit.ro IMM - Pregătim ieșirea din criză, Sorin Maxim, președinte ROREG - Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România și director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest).
Videoconferința este organizată împreună cu Nordis Group, Banca Transilvania, ING, Unicredit Bank și Coface, fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV.
CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în onlineSorin Maxim a punctat că, deși în prezent statele membre se află în curs de finalizare a programelor din exercițiul financiar 2014-2020, iar pentru următorul ciclu 2021-2027 programele nu au fost încă transmise Comisiei Europene, este important pentru IMM să se uite de acum care sunt domeniile pe care le vor putea accesa în cadrul finanțărilor alocate POR.
”Începând cu acest ciclu financiar, componentele din zona IMM în cadrul POR vor fi finanțate la nivel regional. Este foarte important ca beneficiarii care doresc să obțină finanțare să se uite la tipologia de finanțare pe care fiecare regiune și-o propune”, a explicat președintele ROREG.
CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanțăPotrivit acestuia, fiecare regiune va avea o strategie de specializare inteligentă, care va cuprinde domenii de specializare inteligentă, domenii pentru care vor fi finanțate proiectele.
”Este pentru prima dată când vom orienta resursele pe domenii pe care ni le dorim. (...) Domeniile de specializare inteligentă în regiunea Vest sunt: sănatate și calitatea vieții, automotiv și sectorul tehnolgiei informațiilor și comunicațiilor, agricultură și industrie alimentară, eficiență energetică și clădiri sustenabile, industrie manufacturieră și prelucrătoare, industriile culturale și creative”, a anunțat Sorin Maxim.
Potrivit acestuia, pe regiuni, alocarea va ține cont de principiile coeziuniii, astfel încât regiunile cele mai sărace vor avea cele mai mari alocări.
CITEȘTE ȘI Lipsa de muncitori împinge Guvernul la măsuri disperate - majorează puternic numărul lucrătorilor străini care pot fi aduși în România. "Porți deschise" la nivel recordDrept recomandări pentru eficientizarea programelor de finanțare pentru companii, Sorin Maxim a arătat că tempo-ul de implementare și finanțare ar trebui crescut, precum și reducerea birocrației.
Potrivit directorului general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), cum o mare parte din proiectele companiilor depind de investițiile pe care statul le face, ar trebui simplificat sistemul și favorizat un acces mai larg pentru companiile mici și mijlocii.
CITEȘTE ȘI Biden și Iohannis anunță oficial construirea de minireactoare nucleare în RomâniaUn alt aspect important în eficientizarea finanțărilor, a subliniat Sorin Maxim, îl reprezintă digitalizarea reală a instituțiilor statului în funcție de nevoile cetățenilor și firmelor, nu doar din perspectiva achizițiilor de echipamente în instituții.
Președintele ROREG a mai indicat și necesitatea diversificării tipurilor de finanțare, în special pentru încurajarea spiritului antreprenorial în noile generații, având în vedere că în unele județe numărul de companii la mia de locuitori ajunge și la 15% din media europeană.