Cei mai puternici jucători din piața imobiliară vor fi prezenți la Videoconferința Profit.ro - Cum iese piața imobiliară din criza Covid-19, programată pentru 3 iunie și la care vor fi anunțate noile tranzacții imobiliare pregătite și planurile pentru piața de real estate.
Organizată cu sprijinul Nordis Group, ELCO, Genesis Property și Akcent Development, videoconferința va fi transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV.
Detalii pot fi văzute AICI
CONTEXT
Piața imobiliară se confruntă cu o situație fără precedent în urma restricțiilor impuse pentru oprirea răspândirii virusului COVID-19. Sectoarele imobiliare cel mai puternic lovite de aceste restricții au fost birourile și retailul non-alimentar. Marile corporații care ocupă clădirile de birouri din București scot la subînchiriat părți importante din sediile lăsate goale de angajații care lucrează de acasă pentru a salva milioane de euro.
Proprietarii de clădiri de birouri își văd amenințată valoarea imobilelor, dacă firmele cu reputație decid să plece la finalul contractului de închiriere, și se confruntă cu oferte de subînchiriere sub nivelul chiriei practicate de ei. Numărul de vizite în malluri a scăzut din cauza pandemiei și, ca urmare, veniturile retailerilor s-au diminuat proporțional.
Proprietarii de malluri au renegociat contractele cu chiriașii, iar unii nu au perceput deloc chirie pe perioada în care magazinele au fost închise. În consecință, încasările din chirii au scăzut. Incertitudinea a determinat mulți proprietari care voiau să vândă proprietăți comerciale în 2021 sau 2022 să amâne ieșirea pe piață până la apariția unei perioade mai prielnice. În București s-au livrat în anul pandemiei cele mai multe locuințe din ultimii 30 de ani.
Volumul de tranzacții imobiliare din întregul an 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Locuințele dezvoltate special pentru închiriere devin o clasă de active spre care investitorii își direcționează capitalul acumulat. Constructorii își bazează, din nou, afacerile pe lucrările venite din sectorul public, care acționează ca un catalizator și pentru privați.
TEME DE DEZBATERE:
Impactul pieței de subînchiriere, care a ajuns la cel mai mare volum existent vreodată pe piața din România, de aproximativ 70.000 de metri pătrați.
Problema prețului chiriei și a flexibilității termenului contractual oferit de aceste spații.
Modele de lucru propuse pentru revenirea la munca de la birou.
Durabilitatea sistemului de lucru hibrid.
Metode inedite de a convinge angajații că birourile sunt un mediu sigur.
Tensiunea dintre proprietari și chiriași escaladează.
Clauze contractuale care obligă corporații chiriașe la plata integrală a chiriei, uneori pe ani întregi, și care țin captive în sedii companii ce vor să renunțe la spațiile excedentare.
Amânarea ajutorului de stat pentru jumătate din chiriile comercianților care au avut magazine în mallurile închise în perioada stării de urgență.
Apetența investitorilor pentru dezvoltarea de parcuri de retail, în detrimentul mallurilor clasice, datorită rezilienței acestora.
Evoluția ritmului vânzărilor de locuințe și prețurilor la apartamente, după un an cu vânzări și livrări record.
Investitorii instituționali intră pe piața închirierilor de locuințe și definesc noi standarde de închiriere.
Impactul suspendării, pentru o perioadă de 12 luni, a Planurilor Urbanistice Zonale la nivelul Sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6.