Litoralul românesc este, ca de fiecare dată, pregătit să facă față, în condiții de siguranță, oricăror măsuri de restricții, la prețuri bune, păstrate de anul trecut, fiind însă nevoie de un sprijin real din partea Guvernului, pe baza unei comunicări și consultări cu experții din domeniu, ca și de o strategie de dezvoltare a infrastructurii turistice și de promovare pe plan extern a serviciilor din turismul românesc, transmite Cristian Bărhălescu, membru în Organizația Patronală Mamaia-Constanța (OPMCTA).
"Litoralul românesc este, ca de fiecare dată, pregătit să facă față oricăror măsuri care sunt luate de la București, din birouri, de multe ori fără o consultare foarte clară sau în impact cu realitatea. Anul accesta sunt prețuri bune, păstrate de anul trecut, nu s-au modificat în ciuda faptului că sprijin nu prea a fost din partea Guvernului din punct de vedere financiar", a spus Bărhălescu la Profit News TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 18.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
El a amintit că litoralul românesc este susținut preponderent prin capital românesc, de către investitori români care reușesc și în actuala perioadă să achite impozite și taxe, și a amintit că nici anul trecut litoralul nu a reprezentat o sursă de infectare COVID, inclusiv datorită apei sărate a mării și temperaturilor ridicate la nivelul nisipului de pe plajă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"De fiecare dată ne dorim din partea Guvernului să fim băgați în seamnă, să fim întrebați, să fim consultați astfel încât deciziile pe care le ia să fie unele corecte. Desigur, este bine să respectăm regulile, dar atunci când cei care impun regulile sunt din alt domeniu și nu cunosc realitatea din teren, este bine să se consulte cu specialiștii. Pentru a colecta impozite și taxe, statul are nevoie să lase, până la urmă, o industrie să lucreze, iar factorul multiplicator al turismului nu poate fi neglijat. Când se mișcă turismul de pe litoral, se mișcă și agricultura, transportul, se consumă energie, apă, totul începe să fie viu, același lucru fiind valabil și pentru zona montană", a explicat acesta, în condițiile în care programul PNRR transmis de România la Bruxelles aproape neglijează turismul, iar pe plan local nu există nici măcar suficiente toalete publice amenajate pentru turiști în lipsa investițiilor în infrastructură.Un exemplu de investiție necesară este un drum expres care să asigure legătura între Medgidia și stațiunile din sudul litoralului, ca și o campanie de promovare turistică în străinătate.
"Avem câteva atuu-uri pe care nu le folosim, fie că vorbim despre Dracula, pe care mulți îl transformă într-un kitsch în momentul în care încep să îl prezinte, fie că vorbim despre Delta Dunării, bisericile fortificate din Transilvania și nordul Moldovei., litoralul românesc - care nu prea apare în nicio strategie de promovare - și nu în ultimul rând orașele importante, gen Iași, Cluj, Timișoara, Arad, Oradea, Craiova, Sibiu, care pot genera un plus de turiști", spune Bărhălescu, arătând că este important și ca ambasadele să aibă și o sarcină de dezvoltare pe linia turismului, în condițiile în care România a desființat anterior posturile de atașați în turism.
Aceasta în condițiile în care, la acest moment, ministerul de resort a...anulat particparea României la orice fel de târguri de turism!