Sfârșitul vacanțelor cumulat cu întoarcerea studenților în București la 1 octombrie fac ca vânzările pub-urilor din Centrul Istoric al Bucureștiului să urce cu 25-30% față de perioada verii,spune pentru Profit.ro Liviu Mihăescu, administrator pentru trei baruri care cumulează peste 600 de locuri în Centrul Vechi. În ultimul an, numărul clienților străini din barurile pe care le conduce a ajuns, în premieră, să-l egaleze pe cel al românilor primăvara și vara, după ce, cu doar cinci ani în urmă, străinii aveau o pondere de doar 10% din totalul clienților. Cu toate acestea, toamna și iarna, peste 80% din clienți sunt români.
Chiar dacă a ajuns să aibă jumătate dintre clienți străini în pub-urile pe care le administrează, St. Patrick, Kilkenny și St. Patrick Party Room, Liviu Mihăescu crede că Bucureștiul este încă departe de performanțele capitalelor altor țări din Uniunea Europeană, unde, în barurile din centru, mai mult de 90% dintre clienți sunt străini. Trendul pozitiv al Bucureștiului a început în urmă cu cinci ani, când doar 10% din cei care beau în pub-urile din centru erau străini. Ponderea acestora a crescut an de an, ajungând anul acesta, în premieră, ca 50% dintre clienții care intră în lunile de primăvară și de vară în pub-urile din Centrul Vechi să fie străini. Toamna și iarna, însă, românii sunt la putere, cu peste 80% din totalul clienților.
Cei mai mulți străini vin din Israel, urmați de italieni, francezi, spanioli, britanici, dar și americani și asiatici. Dintre toți, proprietarii de baruri îi preferă pe britanici, care sunt cei mai mari consumatori de alcool.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Un englez bea cât zece români. Englezii beau până în zori sau până când li se termină banii, și nu doar bărbații beau, ci și femeile. După ei, din punct de vedere al consumului, sunt câteva locuri libere, după care urmează americanii, la mare distanță de locul trei, ocupat, probabil, de clienții români", afirmă Mihăescu.
Chiar dacă sunt mai mulți ca număr decât englezii, turiștii israelieni beau mult mai puțin. Bărbații românii preferă berea sau vinul, iar femeile își mai iau din când în când un cocktail, în timp ce eglezii se concentrează pe băuturi tari. Mihăescu spune că în barurile pe care le administrează sunt peste 170 de tipuri de whiskey și 13 tipuri de bere la halbă.
Pentru pub-urile din Centrul Vechi, din 15 septembrie - 1 octombrie începe una dintre cele mai bune perioade din an ca vânzări, mai ales dacă vremea va fi caldă în continuare și va permite ca terasele să rămână deschise. Liviu Mihăescu estimează că, în această perioadă, vânzările vor crește cu 25-30%. Cu toate acestea, vânzările sunt încă mult mai mici decât în perioada în care se fuma în baruri. Interzicerea fumatului în spațiile publice a dus la un declin cu 30% al numărului de clienți din pub-uri, din care a fost recuperată între timp doar o treime.
Liviu Mihăescu crede că Centrul Vechi, devenit în ultimii ani polul atracției pentru turiștii străini din București, dar și pentru localnicii care vor să se distreze, are un pontențial mult mai mare dacă ar fi promovat în străinătate și dacă în țară imaginea lui n-ar fi fost afectată de probleme venite din exteriorul său.
"Când s-a întâmplat tragedia din Colectiv, toată lumea a lovit în Centrul Vechi și toate controalele aici au fost făcute. La fel s-a întâmplat și când s-a interzis fumatul în spații publice", a mai spus administratorul celor trei pub-uri.