Valoarea tranzacției Romgaz - ExxonMobil pentru 50% din proiectul Neptun Deep - 1,05-1,1 miliarde de dolari. Romgaz și OMV Petrom mai au însă de investit alte 3-4 miliarde de dolari

Valoarea tranzacției Romgaz - ExxonMobil pentru 50% din proiectul Neptun Deep - 1,05-1,1 miliarde de dolari. Romgaz și OMV Petrom mai au însă de investit alte 3-4 miliarde de dolari
scris 27 oct 2021

Valoarea tranzacției Romgaz - ExxonMobil pentru 50% din proiectul Neptun Deep este estimată în continuare în intervalul 1,05-1,1 miliarde de dolari, Romgaz și OMV Petrom având însă de investit, după finalizarea operațiunii, alte 3-4 miliarde de dolari pentru a putea începe producția, conform informațiilor Profit.ro.

Suma a fost avansată de Profit.ro în urmă cu un an.

Urmărește-ne și pe Google News

ExxonMobil a confirmat pentru Profit.ro agrearea termenilor și condițiilor transferului întregului capital social al companiei care deține 50% din participația în proiectul Neptun Deep către Romgaz, însă a refuzat să comenteze detaliile acordului comercial. Potrivit mai multor surse avizate din piață, valoarea tranzacției se ridică însă la 1,05-1,1 miliarde de dolari, sumă apropiată de cea investită de americani în proiect (750 milioane de dolari), actualizată cu rata inflației.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

“ExxonMobil a agreat cu S.N.G.N. Romgaz S.A. termenii și condițiile cu privire la transferul întregului capital social al ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, precum și cu privire la transferul statutului de operator către OMV Petrom SA. Tranzacția se va concretiza după obținerea aprobărilor Managementului și Consiliilor de Administrație”, precizează compania americană.

Întrebată de Profit.ro dacă modificarea Legii offshore este o condiție suspensivă a realizării tranzacției și dacă prețul care urmează să fie achitat de Romgaz este unul fix sau conține și componente variabile, răspunsul companiei americane a fost “Nu comentăm detaliile acordurilor comerciale”.

După finalizarea tranzacției, Romgaz și OMV Petrom mai trebuie să investească alte 3-4 miliarde de dolari pentru a putea declanșa producția în Neptun Deep.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

Romgaz a anunțat marți că a finalizat negocierile cu gigantul petrolier american ExxonMobil de preluare integrală a sucursalei românești a ExxonMobil, care deține 50% din drepturile aferente concesiunii perimetrului offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, cu rezerve estimate între 42 și 84 miliarde metri cubi.

Zăcămintele onshore, dar și cele offshore (exploatate în prezent de OMV Petrom) sunt îmbătrânite, declinul natural al producției interne înregistrând o rată anuală de 10% în ultima perioadă.

Potrivit operatorilor din piață, în acest ritm și în absența declanșării producției în Marea Neagră, România va importa 50% din necesarul de consum de gaze în cel mult 10 ani.

Dacă ar porni producția de gaze offshore, de la o producție internă de 8,7 miliarde metri cubi în 2020, potrivit unui raport statistic al BP, România va ajunge la un nivel de 14-15 miliarde metri cubi pe an în perioada 2027-2029.

Iar în cazul în care consumul intern se va păstra în intervalul de 10-12 miliarde metri cubi pe an, România ar putea deveni independentă de gazul rusesc și chiar să și exporte 20-25% din producția internă.

Principalul impediment în adoptarea unei decizii finale de investiție în Neptun Deep, după finalizarea preluării participației Exxon de către Romgaz, este modificarea Legii offshore de către Parlament.

După finalizarea tranzacției, ținând cont că statul român va avea un rol major în proiect (controlează Romgaz, unde are 70% din acțiuni, deținând și alte 20% din acțiunile OMV Petrom), nu ar mai exista niciun motiv pentru ca parlamentarii să modifice Legea offshore.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon
romgaz
pret
neptun deep