Oficialii români iau în considerare măsuri pentru a acorda fermierilor locali acces prioritar în portul Constanța, în timpul sezonului de recoltare, ceea ce ar putea restricționa fluxul de cereale ucrainene.
Ucraina, unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale și semințe oleaginoase din lume, și-a văzut porturile de la Marea Neagră blocate după invazia Rusiei, din februarie 2022, și a găsit rute maritime alternative prin statele vecine ale Uniunii Europene.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Constanța a devenit cea mai mare rută alternativă de transport maritim, gestionând aproximativ o treime din exporturile de cereale ucrainene de la invazia rusă.
Dar Constanța se luptă acum să facă față unei creșteri a culturilor românești și ucrainene odată ce recolta începe în câteva săptămâni.
„Ministerul Agriculturii din România va propune, în discuții cu Bruxelles și Kiev, o optimizare a fluxurilor comerciale de cereale către portul Constanța, pentru a proteja fermierii locali pe durata recoltei”, a declarat pentru Reuters o sursă din minister.
Sezonul recoltei începe în jurul lunii iulie și durează de obicei până în octombrie.
La apogeul său, portul Constanța a operat aproximativ 25 de milioane de tone de exporturi de cereale pe an.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Fiica cea mare a lui George Becali a vândut cu profit fostul hotel Inter din VenusUcraina este principal producător și exportator global de cereale, dar se preconizează că producția din acest an va fi redusă, din cauza invaziei Rusiei, la aproximativ 45 de milioane de tone de cereale, de la 53 de milioane tone în 2022.