Celebrul economist american Nouriel Roubini, care a prezis cu doi ani înainte criza financiară din 2008 și este astăzi unul dintre cei mai renumiți analiști la nivel mondial, vine în România pentru a participa la o conferință ce va fi organizată de Profit.ro pe 11 noiembrie, dar și pentru a fi prezent la Gala anuală a Profit.ro, Povești cu Profit Made in Romania, programată pentru aceeași zi.
Printre multe altele, Roubini va prezenta starea reală a economiei mondiale și perspectiva pentru perioada imediată, va dezvălui detalii despre războiul comercial dintre SUA și China, va explica pe larg ce impact va avea Brexitul și va anunța cum va fi afectată România de aceste evenimente.
Supranumit "Dr. Doom", Nouriel Roubini este într-un moment în care semnalează din nou posibilitatea izbucnirii unei noi crize, cu caracteristici diferite de cea care a afectat sistemele financiare la nivel global în 2007-2008, informații în acest sens urmând să fie anunțate de Roubini la conferința Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Detalii despre conferință pot fi aflate AICI
În 2006, Roubini avertiza Fondul Monetar Internațional despre recesiunea iminentă din cauza bulei de piață a creditelor și a locuințelor. Previziunile sale despre aceste bilanțuri au devenit o realitate în 2008, odată cu izbucnirea și reverberarea lumii într-o criză financiară globală.
Astfel, în septembrie 2006, Nouriel Roubini, profesor de economie la Universitatea New York, anunța în fața unei audiențe de economiști, la Fondul Monetar Internațional, că se va produce o criză în lunile și anii următori. Într-un an în care economia mergea bine, puțini l-au crezut atunci că va urma o prăbușire nemaiîntâlnită a prețului locuințelor și a încrederii consumatorilor, un șoc petrolier și, în final, o recesiune profundă.
Succesiunea sumbră de evenimente prezentată de Roubini a fost primită cu scepticism: proprietarii de locuințe nu-și vor mai putea plăti ipotecile, obligațiuni garantate cu ipoteci de trilioane de dolari vor rămâne neacoperite, ducând la un cutremur al sistemului financiar global, care va distruge fondurile speculative, băncile de investiții și alte instituții financiare majore precum Fannie Mae și Freddie Mac.
Publicul format din economiști de marcă a primit avertismentele cu neîncredere și ironie. La vremea respectivă, șomajul și inflația erau scăzute, iar economia continua să crească, deși mai lent, în pofida scumpirii petrolului și a unei piețe de locuințe tot mai slabe.
În curând, însă, Roubini a fost răzbunat.
În anul următor, creditorii subprime au început să intre în faliment, la fel și fondurile speculative, iar piața bursieră s-a scufundat. Ocuparea forței de muncă a scăzut, dolarul s-a depreciat, au apărut dovezi tot mai clare ale prăbușirii pieței locuințelor, iar pe piețele financiare s-a instaurat un aer de panică, pe măsură ce criza creditelor s-a adâncit. Până la sfârșitul verii, Rezerva Federală încerca să salveze situația cu prima dintre multe intervenții neortodoxe în economie ce aveau să urmeze, inclusiv prin reducerea ratei dobânzii cu 50 de puncte de bază și achiziționarea a zeci de miliarde de dolari în titluri garantate de credite ipotecare.
Când Roubini s-a întors la FMI mai târziu, cu o altă prelegere în care a anticipat o criză a solvabilității ce va infecta fiecare sector al sistemului financiar, nimeni nu a mai râs.
„A sunat ca un nebun în 2006. A fost profet când s-a întors în 2007”, spunea economistul FMI Prakash Loungani, care l-a invitat pe Roubini în ambele ocazii.
Și în anii următori, Roubini a continuat să combată, cu un pesimism constant, optimiștii care se grăbeau să declare deja depășită criza economică.
Astăzi, semnele unei noi crize, cu caracteristici diferite de cea care a afectat sistemele financiare în 2007-2008, sunt semnalate de reputatul economist.
Foto Simon Dawson/Bloomberg
Din 1998 până în 2000, Roubini a fost economist principal pentru afaceri internaționale la White House Council of Economic Advisors și apoi consilier senior la subsecretarul pentru afaceri internaționale Departamentul Trezorerie ale S.U.A., ajutând la rezolvarea crizelor financiare asiatice și globale, printre multe alte probleme.
În prezent, Roubini este CEO al Roubini Macro Associates, LLC, o firmă globală de consultanță macro- economică din New York, precum și co-fondator al Rosa & Roubini Associates, cu sediul în Londra.