Producătorul de mobilă Famos, unul dintre cei mai vechi din România și care se prezintă ca fiind printre cele mai importante firme producătoare de mobilier din Europa de Est, având peste 300 de angajați, ia în calcul, dacă va fi cazul, fie oprirea activității de producție, fie declanșarea unei reorganizări în urma căreia pot rămâne mai puțini angajați, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Anterior, administrator al fabricii a fost senatorul român de etnie maghiară Attila Verestóy, decedat în 2018 (63 de ani). În perioada activității, senatorul era supranumit în spațiul public "Regele cherestelei".
Problemele apărute acum la companie sunt explicate prin persistența unui context economic nefavorabil pentru industria prelucrătoare de moibilă, caracterizat de un preț ridicat al materiilor prime și al energiei, dublate de o disponibilitate pe piață a unor produse similare din China la un preț semnificativ mai mic.
CITEȘTE ȘI VIDEO Austriecii deschid primul Drum expres din vestul RomânieiÎn plus, un alt argument avansat este că prețul comenzilor plasate astăzi de către clienți nu permite continuarea producției, nefiind sustenabilă economic.
Bazat pe toate aceste considerente este luată în calcul inclusiv fie oprirea activității de producție, fie derularea activității doar cu un efectiv redus de personal, adaptat la volumul comenzilor și la necesitățile de menținere în siguranță a întregii platforme industriale.
Pentru reducerea costurilor cu forța de muncă se va avea în vedere restructurarea efectivului de personal sau reducerea timpului de muncă.
Toate aceste măsuri urmează să fie discutate de acționari și aprobate, dacă va fi cazul.
În același timp, compania este pregătită să își aprobe și un nou plan de investiții, pe acest an, și să realeagă CA-ul, cu un mandat de 4 ani.
Cu sediul în Odorheiu Secuiesc (județul Harghita), Famos a fost fondat în anul 1948 ca un atelier de tâmplărie, care s-a dezvoltat într-o fabrică de mobilă cu o capacitate anuală de peste 10 milioane euro.
CITEȘTE ȘI TAROM lansează o nouă ofertă de bilete la prețuri reduseÎn 1990, când a fost reorganizată, după Revoluție, ca o societate pe acțiuni cu capital integral de stat, compania avea 2.600 de angajați.
În 1995 a început privatizarea, cu vânzarea a 39% din capitalul social. Peste un an, statul a vândut încă 25%, procesul de privatizare fiind finalizat în 1999.
La acest moment, compania este controlată de o asociație a angajaților - PAS Famos 2001 (89,8%).
CITEȘTE ȘI Grecia înăsprește condițiile pentru acordarea de vize de aurÎn 2022, ultimul an raportat, a avut afaceri de 36,9 milioane lei (apropiat de nivelul din anul precedent), în schimb profitul net s-a prăbușit de la 21,6 milioane lei, în 2021, la circa 227.000 lei, cu 308 angajați.
Datoriile totale au urcat de la 10,7 milioane lei la 13,8 milioane lei.