Grupul turc Arçelik, proprietarul Arctic, cel mai mare producător de electrocasnice din România, a ajuns la un acord cu gigantul american Whirlpool pentru combinarea afacerilor europene, inclusiv a fabricilor din România, într-o nouă companie, cu vânzări de 6 miliarde de euro și peste 20.000 de angajați.
Ardutch B.V, o subsidiară deținută în totalitate de Arçelik, și subsidiara Whirlpool din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, Whirlpool EMEA Holdings, au semnat un acord definitiv de contribuție pentru crearea unei noi afaceri de sine stătătoare în sectorul european al aparatelor electrocasnice.
Acordul vizează 38 de filiale europene ale Whirlpool și 9 unități de producție, situate în Italia, Polonia, Slovacia și Regatul Unit, precum și cele 2 unități de producție ale Arçelik din România și 25 de filiale europene ale grupului turc.
CITEȘTE ȘI MyRoomie își pregătește intrarea în RomâniaArçelik va deține 75% din compania rezultată, în timp ce Whirlpool va controla restul de 25%.
Separat, Whirlpool și-a dat acordul de principiu pentru vânzarea afacerii sale din Orientul Mijlociu și Africa către Arcelik.
Noua companie va avea vânzări anuale de aproximativ 6 miliarde de euro și peste 20.000 de angajați, pe baza cifrelor raportate de Arcelik și Whirlpool în Europa pentru anul 2021.
Spre comparație, grupul suedez Electrolux, în prezent cel mai mare producător de electrocasnice din Europa, cu activități și în România, a obținut vânzări de aproximativ 5 miliarde de euro din activitățile europene în 2021.
Arctic a închis 2021, conform ultimelor date, cu o cifră de afaceri de 3,51 miliarde de lei, în urcare cu 29,1% față de 2020, dar activitatea companiei a generat pierdere, o premieră pentru intervalul 2008 - 2021. Astfel, pierderea netă a atins 72,6 milioane de lei, de la un câștig net de 104,3 milioane de lei în 2020.
CITEȘTE ȘI VIDEO Tranzacție surpriză: Alecsandru Rasidescu vinde Stera Chemicals, printre principalii distribuitori de materii prime din România, marelui rival germanCu peste 4.300 de angajați, compania desfășoară pe piața locală atât activități de producție, cât și de import și distribuție. Cea mai mare parte a salariaților sunt angajați în fabrica din Găești - județul Dâmbovița, unde compania produce frigidere și congelatoare.
Exporturile au o pondere de 87% din totalul veniturilor.
În octombrie 2019, fabrica Arctic din comuna Ulmi, județul Dâmbovița, a devenit integral operațională, reprezentând o investiție de 150 milioane de euro. Noua fabrică a fost construită în 17 luni, pe o suprafață de circa 700.000 metri pătrați.
Aceasta are o capacitate de producție de 2,2 milioane de mașini de spălat pe an, fiind una dintre cele mai mari fabrici din Europa. În noua fabrică vor lucra 1.400 de angajați.
Fondat în 1955, Arçelik este unul dintre principalii jucători din industria de electronice și electrocasnice. Grupul este prezent în 146 de țări, are peste 45.000 de angajați, 28 de unități de producție în 9 țări (Turcia, România, Rusia, China, Africa de Sud, Thailanda, Pakistan, India și Bangladesh) și 35 de companii și vânzări în întreaga lume. Compania deține 12 branduri (Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, ElektraBregenz, Arctic, Leisure, Flavel, Defy, Dawlance, Voltas, Altus) și este listată la Bursa de Valori din Istanbul.
Grupul Arcelik este controlat de Koç Holding, cel mai mare grup industrial și de servicii din Turcia.
Grupul american este prezent în România cu mărcile Whirlpool, Indesit și Hotpoint și și-a menținut poziția a doua în topul celor mai mari jucători din industrie, în pofida lipsurilor globale de componente care afectează unele dintre categoriile sale cheie de produse.
România este o piață cheie pentru Whirlpool în Europa Centrală, cu un potențial de creștere major, și, deși grupul american nu deține o unitate de producție a produselor electrocasnice pe plan local, cumpără materiale și componente cu o valoare apropiată de vânzările realizate la nivel național.
Producătorul de electrocasnice american are în Europa fabrici în Italia, Polonia și Slovacia.
Whirlpool a anunțat că a înregistrat o pierdere non-cash de aproximativ 1,5 miliarde de dolari în legătură cu tranzacția în trimestrul al patrulea, inclusiv costuri de aproximativ 1,1 miliarde de dolari rezultate din reducerea valorii activelor nete ale subsidiarei din EMEA.
Acțiunile Whirlpool se depreciau cu 3% în tranzacțiile premarket la New York marți. Pe bursa de la Instanbul, titlurile Arcelik consemnau un avans de 7% în jurul orei 15:00 (ora României).