ULTIMA ORĂ FOTO Coaliția a ajuns la un acord privind prețurile la energie. Vine reglementarea. Preț maxim de vânzare angro a electricității de producători către furnizori și operatorii de distribuție de 450 lei/MWh - CONFIRMARE

ULTIMA ORĂ FOTO Coaliția a ajuns la un acord privind prețurile la energie. Vine reglementarea. Preț maxim de vânzare angro a electricității de producători către furnizori și operatorii de distribuție de 450 lei/MWh - CONFIRMARE
scris 9 nov 2022

Liderii coaliției de guvernare au ajuns la un consens, în această seară, în ceea ce privește plafonarea și compensarea prețurilor la energie electrică.

Pragurile pentru consumatorii casnici vor rămâne neschimbate, și anume 0,68 lei/kWh și 0,80 lei/kWh.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Instagram lansează în România o modalitate de verificare a vârstei utilizatorilor CITEȘTE ȘI FOTO Instagram lansează în România o modalitate de verificare a vârstei utilizatorilor

De asemenea, tot ce depășește 255 kW va fi maxim 1,3 lei/kWh. Pentru întreprinderile mici și mijlocii, liberalii au insistat ca prețul să rămână la 1 leu/kWh, nu la 1,3 lei/kWh, cum ar fi dorit PSD.

Astfel, pentru un consum sub 100 kwh pe lună va fi tot un tarif de 0,68 lei/ kwh - preț factură aproximativ 70 lei.

Pentru consum între 100 kwh -255kwh pe lună va fi tot un tarif de 0,8 lei/ kwh - preț factură aproximativ 200 lei.

Pentru consum de peste 255 kwh și până la 300 kwh pe lună va fi un tarif de 1,3 leu/ kwh - preț factură aproximativ 260 lei. 

SURPRIZĂ Frații Winklevoss, care l-au acuzat pe Mark Zuckerberg că le-a furat ideea Facebook, primii miliardari bitcoin, au intrat în România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Frații Winklevoss, care l-au acuzat pe Mark Zuckerberg că le-a furat ideea Facebook, primii miliardari bitcoin, au intrat în România

Pentru marii consumatori, liderii coaliției au agreat ca prețul să fie 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus.

Astfel, plafonul pentru IMM, industria alimentară, serviciile comunitare, farma va fi1 le /kWh, iar pentru marii consumatori economici tariful va fi de 1,3 lei/ kWh. 

ULTIMA ORĂ FOTO Coaliția a ajuns la un acord privind prețurile la energie. Vine reglementarea. Preț maxim de vânzare angro a electricității de producători către furnizori și operatorii de distribuție de 450 lei/MWh - CONFIRMARE

 

"Prețul energiei rămâne la 0,68, până la 255 kW a rămas în continuare 0,8, nu s-a modificat. A rămas 1 leu în continuare pentru IMM, unde o să mai venim cu amendamente în Parlament, o să venim cu bisericile, cu familii monoparentale, cu cei care au de la trei copii în sus, pe declarații pe propria răspundere, cum e normal, nu trebuie toată lumea să facă declarații sau să justifice, și cu cei care au nevoie de aparate medicale, un consum mai mare de energie. Tot ce a scăpat la un moment dat din ordonanță, plus serviciile publice, companiile de apă, tramvaie, metrou", a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Totodată, liderii Coaliției au decis ca din 2023 piața de energie să fie reglementată în proporție de 80%. Guvernul urmează să emită o nouă ordonanță de urgență în acest sens cu aplicare de la 1 ianuarie 2023. 

Liderii PSD, PNL și UDMR au decis că prețul maxim cu care producătorii vor putea vinde energia este de 450 de lei/MWh.

Profit.ro a anunțat recent că grupul italian Enel, care deține pe plan local doi dintre cei mai mari furnizori de curent electric, plus 3 distribuitori, și în cazul căruia sunt informații legate de o vânzare a filialei din România, a discutat cu Guvernul de la București revenirea la o piață reglementată a energiei electrice, în care prețul maxim de vânzare angro a electricității de către producători către furnizori și operatorii de distribuție să fie de 450 lei/MWh.

Cum a explicat atunci Profit.ro, legislația în vigoare stipulează că 450 lei/MWh este limita maximă de cotație cu care producătorii români își pot vinde angro energia fără a fi supraimpozitați, fiind totodată prețul fix reglementat cu care aceștia sunt obligați să-și vândă electricitatea disponibilă în Republica Moldova, aflată într-o situație energetică dramatică.

De asemenea, de la 1 septembrie, în urma OUG nr. 119/2022, statul nu le mai decontează de la buget furnizorilor de electricitate diferențe dintre costurile de achiziție de pe piețele angro și prețurile plafonate impuse în beneficiul consumatorilor care implică un preț mediu ponderat de achiziție de peste 1.300 lei/MWh, ceea ce a dus practic la dispariția tranzacțiilor pe termen mediu și lung de pe OPCOM. În plus, marja de profit a tranzacțiilor interne este supraimpozitată cu 98%, iar a celor de export – cu 100%.

Anterior întrunirii de miercuri a liderilor coaliției, Marcel Ciolacu a declarat va exista o ordonanță de urgență care va fi promovată de Guvern și care va reglementa circa 80% din piață și va exista un preț maximal, însă unul care nu va fi plătit de către toată lumea.

DOCUMENT Detalii legate de terminarea podului de la Brăila, \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT Detalii legate de terminarea podului de la Brăila, "Golden Gate-ul României" - VIDEO

„E vorba de o ordonanță de urgență pe care urmează să o promoveze Guvernul cu modul de reglementare a aproximativ 80% din piață. Să existe un preț maximal. Asta nu înseamnă că toată lumea va plăti acel preț maximal. Rămân în continuare cele 0,68 și 0,8, la IMM, industria alimentară și în Parlament vom veni cu amendamente pe Legea 119 cu cele promise servicii de utilități publice, companii de apă, tramvaie, metrou.

S-a uitat de biserici și toate cultele religioase care își desfășoară legal activitatea pe teritoriul României. Cei care au probleme medicale și pe propria declarație să beneficieze, sunt aparatele de oxigen folosite, cazuri special sau familiile cu mai mult de trei copii, familii monoparentale care la fel, printr-o simplă declarație să intre aceste tarife reduse", a explicat Ciolacu.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
facturi