ULTIMA ORĂ Condamnare definitivă la închisoare pentru fraudă cu fonduri europene în dosarul Vascar

ULTIMA ORĂ Condamnare definitivă la închisoare pentru fraudă cu fonduri europene în dosarul Vascar
scris 17 iul 2021

Gabriela Ciuburciu, fost director general al producătorului de mezeluri Vascar, membru al familiei proprietare, a fost condamnată la 6 ani și 8 luni de închisoare, de Curtea de Apel București, alături de trei dintre partenerii de afaceri, pentru fraudarea fondurilor europene, luare de mită și spălarea banilor.

Vascar este unul dintre principalii producători de preparate din carne și conserve din țară, cu peste 370 de angajați.

Urmărește-ne și pe Google News

Sentința este definitivă, conform Adevărul.

2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare? CITEȘTE ȘI 2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare?

În urmă cu doi ani era relatat că Gabriela Ciuburciu, cea mai influentă femeie de afaceri din Vaslui, care deține firma de mezeluri Vascar Vaslui, unul dintre principalii producători de preparate din carne și conserve din România, a fost condamnată de Tribunalul București la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru corupție și fraude cu fonduri europene. Decizia a putut fi atacată cu apel.

Totodată, magistrații au dispus confiscarea sumei de 98.100 euro, primită cu titlu de mită de către Gabriela Ciuburciu.

La începutul anului trecut era indicat că printre acționarii principali ai companiei Vascar sunt Gabriela Ciuburciu (48,88%) și SIF II Moldova (21,45%).

La acest moment, conform termene.ro, compania este deținută de acționari tip listă (61,3%) și de Vlad-Alexandru Ciuburciu (38,6%).

Compania Vascar, deținută de familia Ciuburciu, a fost înființată în anul 1991, prin preluarea activelor fostei "Industrii a cărnii" Vaslui. Vascar este o firmă importantă în industria conservelor și preparatelor din carne, activând în principal în zona Moldovei, scria și Agerpres.

Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial

Potrivit DNA, citată de Agerpres, în cursul anului 2006, SC Vascar SA, societate comercială cu obiect de activitate fabricarea produselor din carne, a devenit beneficiara unor fonduri europene acordate prin programul SAPARD în vederea punerii în practică a unui proiect ce vizează modernizarea unei fabricii de produse din carne.

În acest context, în perioada noiembrie - decembrie 2005, Gabriela Ciuburciu, în calitate de asociat și director general al SC Vascar SA și responsabil legal al proiectului, a solicitat reprezentanților unei societăți comerciale din Italia să mărească prețul unei linii de fabricare a conservelor cu 20% și să îi remită acest procent cu titlu de mită pentru ca, în cadrul procedurii de selecție a ofertelor, să atribuie acestei firme contractul de achiziție a liniei de fabricare.

Din suma pretinsă, în lunile iunie - septembrie 2006, Gabriela Ciuburciu a primit 175.600 euro, în mai multe tranșe, din care 77.500 de euro prin intermediul lui Dan Eugen Dorneanu și 98.100 de euro în contul bancar al unei societăți comerciale controlate de ea.

FOTO LISTA Loturi întregi de înghețată, retrase de la vânzare în România. Primiți voucher CITEȘTE ȘI FOTO LISTA Loturi întregi de înghețată, retrase de la vânzare în România. Primiți voucher

De asemenea, Gabriela Ciuburciu a pretins și primit de la reprezentanții unei alte societăți comerciale italiene suma de 9.950 de euro pentru a atribui și a încheia contractul de achiziție a unor utilaje pentru tratament termic.

Conform DNA, pentru a crea aparența de legalitate a primirii acestor sume și pentru a-i ascunde adevărata proveniență, Gabriela Ciuburciu a întocmit mai multe documente reprezentând pretinse contracte și alte documente justificative, încheiate cu firmele care au beneficiat de contractele de achiziții.

Procurorii susțin că, pentru a obține în mod injust suma totală de 4.525.551 lei (echivalentul a aproximativ 1,4 milioane euro calculat la cursul din perioada efectuării plăților) provenită din fonduri SAPARD și din bugetul național, Gabriela Ciuburciu a prezentat Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) mai multe documente și declarații false și inexacte de natură să creeze aparența de legalitate a plăților efectuate în cadrul proiectului (oferte false, declarații pe propria răspundere, contracte), mai arată sursa citată.

Potrivit DNA, Gabriela Ciuburciu a fost ajutată de Cristian Ștefan Mihăescu, care i-a pus la dispoziție mai multe oferte false în cadrul procedurilor de achiziție derulate în proiect, precum și de Dan Eugen Dorneanu, care a contribuit la întocmirea și prezentarea unor documente ce atestau aspecte neconforme realității, ajutând-o totodată pe inculpată să ascundă proveniența unor sume de bani și să primească, în numerar, două tranșe totalizând 77.500 euro din suma solicitată cu titlu de mită.

Totodată, în cadrul aceluiași proiect, Iuliu Cepoi și Mircea Moraru au ajutat-o pe Gabriela Ciuburciu să prezinte la APDRP documente și declarații false (oferte, contracte, facturi, situații de lucrări), care atestau în mod nereal că firma lui Iuliu Cepoi, SC Plastics SRL, ar fi executat lucrări de construcții și instalații, conform sursei citate.

viewscnt
Afla mai multe despre
vascar
gabriela ciuburciu