UE și Japonia se pregătesc de semnarea unui acord comercial istoric, cel mai mare încheiat vreodată de UE. Principalele elemente ale Tratatului

UE și Japonia se pregătesc de semnarea unui acord comercial istoric, cel mai mare încheiat vreodată de UE. Principalele elemente ale Tratatului

Donald Tusk, Shinzō Abe și Jean-Claude Juncker la summitul UE-Japonia

scris 7 iul 2017

După 18 runde de negocieri intense și mai multe reuniuni la nivel tehnic și politic, Uniunea Europeană și Japonia au ajuns la un acord politic de principiu cu privire la liberalizarea comerțului între cele două piețe. Parteneriatul economic (JEFTA) va fi cel mai mare acord comercial bilateral încheiat vreodată de UE, acoperind un volum de schimb de două ori mai mare decât cel cu Canada (cunoscut drept CETA).

Negocierile au fost lansate în 2013, iar acordul de principiu încheiat joi reprezintă una dintre etapele finale în vederea adoptării tratatului bilateral, prevăzută pentru jumătatea anului viitor. Dacă va fi respectat calendarul de adopție, acordul va intra în vigoare la începutul anului 2019.

Urmărește-ne și pe Google News

Elementele-cheie ale JEFTA:

Eliminarea taxelor vamale

Tarifele aplicate în cazul a peste 90% din exporturile UE către Japonia vor fi eliminate la intrarea în vigoare a parteneriatului economic. După ce acordul va fi pus integral în aplicare, Japonia va fi eliminat taxele vamale pentru 97% dintre mărfurile importate din UE (ca linii tarifare), iar restul tarifelor vor face obiectul unei liberalizări parțiale prin intermediul contingentelor tarifare sau al reducerilor tarifare.

Potrivit Comisiei Europene, eliminarea taxelor vamale va conduce la economii anuale de aproximativ 1 miliard de euro pentru exportatorii din UE.

Agricultura și produsele alimentare

Japonia este o piață de export extrem de valoroasă pentru fermierii și producătorii de alimente europeni. Cu exporturi anuale în valoare de peste 5,7 miliarde euro, Japonia este deja a patra piață ca mărime pentru exporturile de produse agricole ale UE. În timp, aproximativ 85% din produsele agroalimentare din UE (ca linii tarifare) vor putea intra în Japonia fără taxe vamale.

Ce avantaje are România din CETA: ar putea crește exporturile de produse agricole, mașini și piese auto în Canada CITEȘTE ȘI Ce avantaje are România din CETA: ar putea crește exporturile de produse agricole, mașini și piese auto în Canada

Acordul va elimina sau va reduce semnificativ taxele vamale aplicate produselor agricole care prezintă un interes major la export pentru UE, cum ar fi carnea de porc, produsul principal al exporturilor agricole din UE către Japonia, asigurând schimburi comerciale complet scutite de taxe vamale pentru carnea de porc prelucrată și schimburi comerciale aproape scutite de taxe vamale pentru exporturile de carne de porc proaspătă. Tarifele pentru carnea de vită vor fi reduse de la 38,5 % la 9 % în decursul unei perioade de 15 ani pentru un volum semnificativ de produse din carne de vită.

Exporturile de vin din UE către Japonia ating deja aproximativ 1 miliard de euro și reprezintă al doilea export ca valoare dintre exporturile de produse agricole din UE către Japonia. Taxele vamale pentru vinuri vor fi eliminate încă din prima zi, la fel ca și pentru exporturile de alte băuturi alcoolice.

În ceea ce privește exporturile de brânzeturi, domeniu în care UE este deja principalul actor de pe piața japoneză, vor fi eliminate taxele vamale ridicate pentru multe tipuri de brânză cu pastă tare precum Gouda sau Cheddar (care se situează în prezent la nivelul de 29,8 %), iar pentru brânzeturile proaspete, cum ar fi Mozzarella, se va stabili un contingent tarifar scutit de taxe vamale.

De asemenea, acordul UE-Japonia va elimina taxele vamale actuale (cu o perioadă de tranziție) și pentru produsele agricole prelucrate, cum ar fi pastele, ciocolata, pudra de cacao, bomboanele, produsele de cofetărie, biscuiții, produsele derivate din amidon, tomatele preparate și sosul de tomate. Vor exista, de asemenea, contingente semnificative pentru exporturile UE (cu scutire de taxe vamale sau cu taxe vamale reduse) de malț, amidon din cartofi, lapte praf degresat, unt și zer.

Produsele industriale

Tarifele pentru produsele industriale vor fi complet eliminate, de exemplu în sectoarele în care UE este foarte competitivă, cum ar fi produsele chimice, materialele plastice, produsele cosmetice, precum și produsele textile și îmbrăcămintea. Pentru pielărie și încălțăminte, sistemul existent de contingente, care frâna semnificativ exporturile UE, va fi eliminat încă de la intrarea în vigoare a acordului. Tarifele pentru încălțăminte vor fi reduse de la 30 % la 21 % odată cu intrarea în vigoare a acordului, iar restul taxelor vamale vor fi eliminate treptat, în decursul unei perioade de 10 ani.

Pescuitul

Contingentele la import nu se mai fi aplicate și toate tarifele vor fi eliminate de ambele părți, ceea ce înseamnă prețuri mai bune pentru consumatorii din UE și mari oportunități de export pentru industria din UE.

Comisia Europeană anchetează Merck, Sigma-Aldrich, GE și Canon pentru încălcarea legislației privind fuziunile și achizițiile. Amenzile pot ajunge la 10% din afacerile globale CITEȘTE ȘI Comisia Europeană anchetează Merck, Sigma-Aldrich, GE și Canon pentru încălcarea legislației privind fuziunile și achizițiile. Amenzile pot ajunge la 10% din afacerile globale

Silvicultura

Tarifele la toate produsele din lemn vor fi eliminate complet, cu o eșalonare pe șapte ani pentru cele mai importante priorități. Cea mai mare parte a taxelor vamale pentru produsele din lemn vor fi eliminate imediat, iar unele linii tarifare mai puțin importante vor fi eliminate după 10 ani.

Comisia notează că UE și Japonia împărtășesc un angajament comun de a combate exploatarea forestieră ilegală și comerțul aferent, iar acest lucru se va reflecta în textul acordului. Cu toate acestea, comerțul cu lemn exploatat ilegal nu constituie un obiect de discuții între UE și Japonia, precizează executivul de la Bruxelles.

Barierele netarifare

În cadrul negocierilor dintre UE și Japonia au fost abordate numeroase măsuri netarifare care constituiau un motiv de îngrijorare pentru companiile europene, având în vedere că anumite cerințe tehnice și proceduri de certificare japoneze îngreunează adesea exportul de produse europene sigure către Japonia.

Printre exemplele de astfel de bariere discutate în cadrul negocierilor bilaterale se numără:

  • autovehiculele - acordul garantează că Japonia și UE se vor alinia pe deplin la aceleași standarde internaționale privind siguranța produselor și protecția mediului, ceea ce înseamnă că automobilele europene vor face obiectul acelorași cerințe atât în UE, cât și în Japonia, și nu vor trebui să fie testate și certificate din nou atunci când sunt exportate către Japonia. Odată cu angajamentul asumat de Japonia de a aplica standardele internaționale pentru automobile, exporturile de automobile din UE către Japonia vor fi mult simplificate, notează CE.

  • etichetarea produselor textile - în martie 2015, Japonia a adoptat sistemul internațional de etichetare a produselor textile, care este similar celui utilizat în UE. Prin urmare, etichetele produselor textile nu mai trebuie schimbate pe fiecare articol de îmbrăcăminte exportat către Japonia, așa cum era cazul înainte.

  • berea - începând din anul 2018, berile europene pot fi exportate ca bere, și nu ca „băuturi răcoritoare alcoolice”. Acest lucru va conduce, de asemenea, la un nivel similar de taxare, eliminându-se astfel diferențele dintre diversele tipuri de bere.

Comerțul cu servicii

UE exportă către Japonia servicii de aproximativ 28 de miliarde euro în fiecare an. Potrivit Comisiei, acordul va facilita accesul companiilor europene pe piața japoneză, acesta incluzând o serie de dispoziții care se aplică orizontal tuturor schimburilor comerciale în sectorul serviciilor, de exemplu o dispoziție care reafirmă dreptul părților de a reglementa.

Dragnea face un pas înapoi: Impozitul pe cifra de afaceri nu va fi introdus dacă firmele care acționează corect sunt afectate CITEȘTE ȘI Dragnea face un pas înapoi: Impozitul pe cifra de afaceri nu va fi introdus dacă firmele care acționează corect sunt afectate

Dispoziția reiterează dreptul autorităților din statele membre ale UE de a menține publice serviciile publice și nu va obliga guvernele să privatizeze sau să dereglementeze niciun fel de servicii publice la nivel național sau local. De asemenea, autoritățile statelor membre își păstrează dreptul de a readuce în sectorul public orice servicii furnizate de mediul privat. Cetățenii europeni vor continua să decidă pentru ei înșiși cum vor să li se furnizeze, de exemplu, serviciile medicale, de educație și de aprovizionare cu apă.

Întreprinderile deținute de stat

Întreprinderile deținute de stat nu vor fi autorizate să trateze întreprinderile, serviciile sau produsele din UE în mod diferit față de cele din Japonia atunci când efectuează operațiuni de cumpărare sau de vânzare pe piețele comerciale. Obiectivul este de a asigura condiții de concurență echitabile între întreprinderile publice și cele private.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeana
ue
japonia
tratat comercial bilateral
jefta